Диагноза „коткар“

| от |

Подобно на хората с диагноза кучкар, коткарите привидно приличат на обикновени хора. Имат си лица, тела, гледат „Като две капки вода“ или „Шоуто на Слави“, ядат таратор, ходят на работа и общуват с други хора.

Докато отнякъде не се появи пършива котка, която гледа втренчено нещо със злобни очи. Тогава коткарите започват внезапно да издават странни звуци, бегло наподобяващи мяукане на разгонена котка, пищят „Мац, пс, пс, пс“ по улицата и клякат по тротоари и входове, за да привлекат животното, което евентуално може да им окаже честта да се отърка в панталона им.

Вижте кои са петте симптома, за които трябва да внимавате, когато общувате с коткар и да му поставите диагнозата овреме.

1. Гледане на видеа с котки в социалните мрежи

Ако има класация на най-скучните видеа, които се въртят в социалните мрежи, котките, биещи се с лазерни мечове вероятно ще я оглавят. Веднага след хъскито, което си гони опашката, и бебето, което прави смешни физиономии. Смешни на родителите му, разбира се. Коткарите обаче търсят и гледат до откат всеки клип с котка, появил се в Youtube или Facebook, пращат го до други хора и му се смеят, сякаш гледат нещо, което наистина е смешно. Ако видите колега, който се превива от смях на стола си, зяпнал монитора с отворена уста и сливици на показ, надникнете да видите какво има на този монитор. Ако на него тлъст котарак ръмжи доберман, или бебе коте мърка и спи, имайте предвид, че този човек е коткар. Освен това е трудно да различите дали реално гледа видео или снимка, тъй като много котки не помръдват в продължение на часове, което прави снимката и видеото напълно еднакви. Това обаче никак няма да притесни коткаря, напротив.

2. Козината – втора кожа на коткаря

Тук положението е същото като при кучкарите. Макар често коткарите да обвиняват кучкарите, че обичат кучета, защото кучето се подчинява на човека и това чеше гнусния им нарцисизъм, а кучкарите често да обвиняват коткарите, че котките са същества без мозък, чието хоби е да дерат пеленачета до кръв, и двете породи (хора) споделят едно и също мощно влечение към козината, която е полепнала по техните дрехи, чаршафи, коси, лица, мебели и мозъци. Белите фъндъци по чорапите или твърдите рижи косми по пуловера са ясни белези за коткарство. Внимавайте, тези човеци слагат щипка косми в чая си вместо захар и заразяват околните. Бъдете нащрек.

3. Всяка котка на света заслужава да бъде погалена

ОК, имаш в дома си една котка. Или три. Или пък дванайсет. Ако това обаче не може да те спре да искаш да омачкаш всяка писана, която засечеш по улиците, може би си коткар. Повечето котки не желаят да бъдат закачани от непознати и го демонстрират всячески: през хъскане, фъскане, мъскане, пъскане до бягане и дране. Това обаче по никакъв начин не може да възпре самоотвержения коткар да се впусне в бясно преследване през дворове и огради, за да сграбчи котката и да я погали. Някои от тези хора се озовават в неотложното звено на Първа градска болница с разкъсани крайници, но това не им пречи на следващия ден да се втурнат след следващия дебеловрат котарак, който се изпречи на пътя им. За да го погалят миличкото.

4. Празнуване на рожден ден, имен ден, изчисляване на хороскоп. Котешки.

Този феномен може да се срещне и при кучкарите. Хората-котки знаят много добре кога е рождения ден на котката им, отбелязват го с парти и с торта от пастет от риба тон със забодена свещ от безглутенова, полезна за котки солета. Освен това, те знаят, че ако Дикси е роден на 20 март, това значи, че е зодия Овен и има малко по-чепат характер, затова трябва да се отнасят с него почтително. Понякога това не е достатъчно и Дикси има изготвен индивидуален хороскоп. Неговият стопанин е дал 50 лв., за да може Лина Астро да каже дали агнешката или сьомговата суха храна е по-добра за сладура, през кои месеци е възможно да бъде кастриран, без това да се отрази на психичното му благосъстояние и с какви други животни е добре да живее. Ако според хороскопа за Дикси е добре да живее с гупи и хелери и да има достъп до аквариума му, коткарят ще му ги осигури. Само да не разберат от дружеството за защита на гупите.

5. Най-интелигентното животно

Някои коткари минават в следващ „левел“ и издигат котката в култ. Освен идеята за неземната красота на това животно, те държат на тезата, че котките са и свръхнадарени, свръхинтелигентни и свръхпрозорливи животни, които могат да виждат в миналото, бъдещето и червеевите дупки. Фактът, че във вертикалните зеници на котарака нормален човек не може да види нищо, което да издава, че под козината се случва някаква мозъчна дейност, изобщо не притеснява конспиративните коткари. Те смятат, че любимците им са нещо повече от хората (да не говорим за тези плебеи, кучетата) и във времето, в което не спят (демек онези 2 часа между 1 и 3 през нощта) общуват с духове, решават математически задачи и пишат роман за малък афганистанец, който намира щастието в бежански лагер в Сърбия.

В същото време ако тези хора правят секс пред котката си, която ги гледа хипнотизирано, казват на партньора си, че тя нищо не разбира и просто така си гледа. А, де!

Текста писа Цветелина Вътева. Преимуществено и основно кучкар, новоприет член в обществото на диагностицираните коткари, подчинена на огромен, бял, дебел котарак, за когото само тя има право да казва, че е дебел. Защото всъщност, е абсолютно прекрасен.

 
 

1.0-литровият EcoBoost на Ford отново е световен двигател на годината

| от chronicle.bg |

1.0 EcoBoost на Ford бе избран за Световен двигател на 2017 година в категорията „Най-добър двигател до 1.0 литър“ за шести пореден път, което означава, че малкият и мощен 3-цилиндров бензинов агрегат остава ненадминат в категорията си от представянето му през 2012 г.

Журито похвали комбинацията от динамика, икономичност и технологии. 1.0-литровият EcoBoost вече притежава общо 10 награди за Световен двигател на годината, включително три пъти за цялостен победител и веднъж за най-добър нов двигател.

Наличен със 100, 125 и 140 к.с., 1.0-литровият EcoBoost на Ford задвижва един от пет нови автомобила Ford, продадени в Европа, включително две от пет коли Fiesta. Бензиновите EcoBoost двигатели на Ford с обем до 3.5 литра осигуряват мощност и икономичност на автомобилите Ford по целия свят, от компактната нова Fiesta до лекотоварната гама Transit, както и спортните Ford Performance коли – Focus RS и суперавтомобила Ford GT.

Икономичният 3-цилиндров 1.0-литров EcoBoost бе избран за „Най-добър двигател до 1.0 литър“ от жури, съставено от 58 автомобилни журналиста от 31 страни. Представен за първи път във Ford Focus през 2012 г., иновативният двигател продължава да господства в сегмента си, въпреки растящата конкуренция в категорията, популярна сред поребителите и важна за автомобилните производители. Тази година в категорията до 1 литър се състезават 35 двигателя – 9 повече от дебютната за 1.0-литровия EcoBoost година.

1.0-литровият EcoBoost двигател с иновативна технология за деактивиране на един от цилиндрите, от началото на 2018 г. ще осигурява намалени експлоатационни разходи за клиентите с автоматичното изключване на единия от цилиндрите на двигателя, когато пълната мощност не е необходима, като движение по инерция или с постоянна скорост.

Като пример за напредналите технологии, които позволяват на Ford да осигурява избор от задвижване с ефективните си бензинови, дизелови и електрически двигатели, технологията може да изключва и включва единия цилиндър за 14 милисекунди – 20 пъти по-бързо от мигването на око – без компромис с мощността и рефинираността.

 
 

Новата Opel Insignia – лукс, 4×4 и авангардни светлини

| от chronicle.bg |

Новото поколение на флагмана Insignia на Opel празнува българската си премиера в присъствието на над 300 почитатели на марката, настоящи и потенциални клиенти и медии, сред тях бяхме и ние.

Директорът на представителството на Opel за България Вихрен Горанчев представи модела, като обърна внимание на авангардните матрични светлини IntelliLux LED® , високотехнологичната система за задвижване на четирите колела с torque vectoring, свръхмодерните системи за асистенция на водача, висококачествения интериор със сертифицираните от AGR ергономични предни седалки и типичната за Opel първокласна свързаност с интеграция на смартфон, която сега включва уникалната система Opel OnStar. Тези системи ни бяха визуално представени благодарение на високотехнологичното видео прожектиране върху четирите стени на залата.

Това, което чакахме с нетърпение обаче, беше близкото запознанство с модела, което се случи благодарение на двата високооборудвани автомобила в Sofia Event Center.

Няма спор, че новата Insignia получава възможно най-добрия старт в живота благодарение на голямата популярност и успех на своя предшественик. Лансираното през 2008 година първо поколение Opel Insignia поставя началото на нова ера за марката. Той предложи множество иновативни технологии и вдъхновяващ непреходен дизайн, а когато се появи за първи път беше високо оценен от публиката и медиите, които го избраха за Автомобил на годината 2009 за Европа. Година по-късно и българските медиите му присъдиха най-високото отличие за България.

Ако първата Insignia маркира началото на нова ера за Opel, второто поколение Insignia идва в началото на следващата ера, която всъщност започна преди година и половина с новата Astra, а за първи път беше обявена с Opel Monza Concept на автомобилното изложение във Франкфурт през 2013 г. Концептуалният модел е послужил за вдъхновение на дизайнерите и инженерите на новата Insignia, които са създали истински флагман.

Като цяло новият модел е значително по-лек и динамичен, като в същото време е нараснал на дължина и широчина и е загубил малко от височината си. Ярко изразената предна решетка и тънките източени предни светлини, както и високотехнологичната визия на задната част създават драматизъм в стилистиката на Insignia, осигурявайки на версията Grand Sport излъчването на купе.

Вниманието към най-малкия детайл е ясно видимо и в интериора на новата Insignia.

Кокпитът видимо отразява стилистичната философия на Opel. Водачът седи по-ниско от преди и по тази причина е по-добре интегриран в автомобила, вероятно сдобивайки се с по-спортно, по-ангажиращо и по-интензивно преживяване при шофиране (но повече за него ще ви каже, след като тестваме модела). Повече внимание е обърнато на контролните органи и инфоразвлекателният интерфейс, а head-up дисплеят подчертава дигиталния характер на инструментите, като сензорният екран без рамка на системата IntelliLink излъчва едновременно изтънчен и технократски чар.

За първи път при Opel новото поколение Insignia се предлага с интелигентна система за задвижване 4 Х 4 с torque vectoring, при която мощността се разпределя индивидуално към 4-те колела.

Много малко модели в сегмента предлагат такава широка гама от интелигентни технологии, като новото издание на флагмана на Opel, започвайки от head-up дисплея, през адаптивния круз контрол, който обожаваме, автоматичното аварийно спиране и активното поддържане на лентата на движение, до предупреждението при опасност от сблъсък отпред с разпознаване на пешеходци. Новият флагман на Opel е и първият автомобил на марката от Рюселсхайм, осигуряващ значително подобрена защита на пешеходците и с помощта на активен преден капак, който в случай на сблъсък се повдига в рамките на милисекунди, за да увеличи разстоянието до компонентите в двигателния отсек.

Може би помните, че обърнахме внимание на новото поколение на иновативните IntelliLuxLED® матрични светлини, които дебютираха с новата Astra. Е, при новия Opel Insignia те са значително усъвършенствани.

Новата Insignia предлага типичните за марката Opel инфоразвлекателни технологии и свързаност от най-високо ниво. Това е гарантирано от последното поколение системи IntelliLink с Apple Car Play и Android Auto. Естествено, за новия флагман е на разположение денонощно системата за свързаност и услуги Opel OnStar, с която ви запознахме на тестдрайва на Zafira. Персоналният асистент предлага множество услуги: от автоматична реакция и помощ при катастрофа до асистенция при откраднат автомобил, като с новата Insignia стартират и две нови услуги – резервиране на хотелска стая и търсене на място за паркиране.

Новият Opel Insignia е вече в автосалоните на дилърите на марката, а рекламната му кампания за България стартира днес. Може да видите снимки от премиерата в галерията ни.

 
 

Запознайте се с новите слушалки Beoplay E4

| от chronicle.bg |

Датската луксозна марка Bang&Olufsen разширява портфолиото си с още един продукт – слушалките Beoplay E4.

Те са от ново поколение и разполагат с по-добра функция за изолиране на външния шум (ANC), като блокират звук с до 15 dB по-ниска честота спрямо предишната ANC технология на Beoplay H3. По този начин слушателят трудно би чул дори ако самолет прелети над него.

Благодарение на т.нар. режим на прозрачност (transparency mode) само с един бърз жест пък може едновременно да изключите както шумоизолиращата функция, така и музиката, и да се върнете в обкръжението си.

2017_03_E4_Black_2

Новите Beoplay E4 са с подобрен дизайн. Батерията им е тънка, с полимерна повърхност, която осигурява по-голяма тактилност и издръжливост. Преработен е и дизайнът на устройството за управление на музиката, така че да се постигне по-лесно и интуитивно потребителско преживяване. Слушалките са изработени от лек алуминий, което ги прави изключително здрави и устойчиви на надраскване. В същото време са и изключително леки – общото им тегло е 50g.

Иновативните Beoplay E4 се предлагат в черен цвят и на цена от 249 евро. Очаква се през юли да пристигнат в шоурума на Bang&Olufsen – на ул. „Оборище“ 10 в София.

 
 

Време за чай: най-добрите филми и сериали за британската аристокрация

| от Дилян Ценов |

Английското висше общество винаги е живяло по свои правила и винаги е било интересно обикновените хора. Още от появата си, английската аристокрацията е на почит и в предишни епохи бъдещето на страната е зависело изцяло от високопоставените лордове и дами.

Днес, разбира се, тяхната роля е значително по-слаба и функцията им е предимно представителна. Въпреки това обаче живота им си остава интересна територия, на която киноиндустрията знае как да стъпва. Сценаристите създават богати сюжети, в които централно място заема тази висша обществена прослойка, която живее в големи и пищни имения, основните й занимания са да ходи на лов и да пие чай, а животът й е изтъкан от противоречия. И въпреки всичките й лоши страни, винаги е приятно да надникнеш „в кухнята“, доколкото киното и телевизията позволяват това.

В последните години интересът към този своеобразен телевизионен поджанр нарасна и се появиха няколко сериала, които поставиха рекорди по гледаемост, бюджет и приходи. Още повече, че в настоящата ситуация на Брекзит, темата е все по-интересна. Погледът към миналото на Великобритания може да даде много отговори за решенията й днес. Част от обясненията се съдържат в живота на аристокрацията.

В галерията по-горе можете да видите част от най-добрите филми и сериали, които дават интересен и достоверен поглед над английското висше общество.