Безславната смърт на липите в града

| от |

Юлия Кръстева, снимки Боян Пищиков

Ето го и него, сезонът на липите. Вървиш си из града и навсякъде мирише на липов цвят. Едни го харесват и му се наслаждават, други не спират да кихат и нямат търпение този период да се махне най-накрая, трети жънат ли жънат. Колко е хубаво под сянката им през лятото и как добре задържат градския прахоляк, и колко много хубави качества имат. Имат и по-малко хубави, естествено, без тях няма как – много листа за метене през есента, надигнати от корените тротоарни плочки, падащ от клоните им сняг през зимата… когато искаме да се оплачем – има за какво.

gradinarsko-4(1)

Във всеки български град има липи, но дано не във всеки те имат съдбата на тези, които виждам почти всеки ден. Липовият цвят притежава редица много полезни за човека качества. Традиция е той да се изкупува в някой градски пункт и то на примамлива цена. Това кара цели фамилии да се впускат в бране на липов цвят от най-близките до тях дървета. А тези дървета обикновено са в града. Процедурата за бране обикновено изисква регистрация в Общината, че лицето ще бере липови цветове и заплащане на минимална сума за това. Ама кой ги гледа тия процедури, кой е свикнал да ги спазва, кой някога е наказван за неспазването им? Обича си нашенецът своите собствени процедури. Да си паркира каруцата под дървото, да насече клони, да си ги натовари и като си ги закара вкъщи, домочадието да бере цветовете от столче. Хем е лесно, хем бързо. Ако нещо е паднало, с метличката ще се събере та и то да иде в чувала с цветовете.

Тази процедура за едни е добра, за други – никак. А другите са точно липовите дървета. Специфика на вида е, че трудно понася горещините. Особено екстремните жеги. Цъфтежът на липите е точно преди най-големите жеги и точно тогава дърветата остават без клоните си (заедно с листата естествено). Оголват се големи участъци от стъблото, заради окастрянето на клони заради цветове. Без засенчване на стъблото от листата му, кората е изложена на прякото слънце. Напомням – в жегите. Мога да направя сравнение да речем с типичния англичанин, който с тънката си кожа идва на море в България. Избира за най-походящ момент плаж през август, ляга на кърпата и заспива около обяд. Точно това биха усетили липите ако можеха. Но не само веднъж, а всеки ден от лятото. Не биха го избрали, но и без друго нямат право на избор. След време това, което оцелее от дървото ще започне да опитва възстановяване. До някъде ще успее, но тогава идва следващия сезон на цъфтеж и новата порция осакатяване. Докато няма вече толкова жива част, която да опитва регенерация. Моментът настъпва – дала каквото дала – време й е да умира. И не е една. В моя град има много такива липи, много бивши липи и много берачи с отработена система.

 
 

Рецепта за магическо греяно вино

| от Росица Гърджелийска |

Краят на годината наближава, а в студеното време има една напитка, която може и да те сгрее, и да те отпусне – греяното вино. То може да се приготвя по различни начини, но  задължителните му съставки включват освен, разбира се, виното, още черен пипер, карамфил и мед. Представяме ви рецепта на Росица Гърджелийска, която работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Роси е създала тази рецепта, докато работи в един пъб в Англия, където на посетителите толкова им харесва, че прекарва цели дни в кухнята, забърквайки тази отвара от чудни аромати и коледно настроение. Ето какво ви трябва за нея:

Нужни продукти:

1 бутилка вино
50 мл бренди
2 ч.ч. силен черен чай
2 ч.ч. портокалов сок
2 портокала
2 ябълки
боровинки
2 канелени пръчки
6 карамфила
няколко резенчета джинджифил
3 дафинови листа
1/3 ч.л. индийско орехче
5 зърна черен пипер
5 с.л. мед
ванилия

Начин на приготвяне:

В тенджера сипете чая и го загрейте заедно с меда за 5 мин. Дръжте котлона на слаб огън през цялото време, не позволявайте на течността да загрее, но и не го изключвайте.

Добавете плодовете, портокаловия сок и подправките и оставете да се грее 15 минути.

Добавете виното и брендито и го оставете на котлона за още 10 мин.

Опитайте виното и при нужда добавете още мед. Греяното вино трябва да е леко сладко.

И не забравяйте – за греяно вино няма неподходящо време.

 
 

Детският хор на БНР с концерт в Европарламента

| от chronicle.bg, по bnr.bg |

С концерта на Детския радиохор в Европейския парламент в Брюксел започна десетдневното коледно турне в Белгия. Събитието е силно начало на културния обмен преди българското председателство на Европейския съюз през 2018 година.

Секретарят на Федерацията на европейските хорове и член на Световния хоров съвет, Жан-Пиер ван Авермат, поздрави изпълнителите и гостите.

Световноизвестните певци от Детския радиохор на БНР откриха програмата си с Химна на обединена Европа – „Ода на радостта“ от Л. Бетовен. В концерта им прозвучаха църковнославянски песнопения, фолклорни и коледарски песни и емблематични произведения от българската хорова класика като „Хубава си, Татковино“ на Ем. Манолов, „Родино мила“ на Б. Тричков и чудесната обработка на Н. Кауфман на „Хубава си, моя горо“.

По време на турнето малките певци ще гастролират в 9 града, ще се срещнат с българската общност в Белгия и ще изнесат концерт заедно с децата от Българското училище в Брюксел.

 
 

Заслужават ли студентите да празнуват на 8 декември?

| от |

Осми декември е – денят, в който всеки уважаващ себе си студент празнува факта, че тройката по история/литература/химия му е осигурила 4 години празници.  

Заслужават ли обаче студентите да имат свой празник? Свети Георги уби цяла ламя, за да заслужи 6 май. Христос загина на кръста за своя. Е, студентите съчетават тези две геройства, като спят с ламята, пияни на талпа.

Все пак какво оправдава 8 декември? Всъщност няколко неща.

Били ли сте на лекция скоро? Имате ли представа какво безбожно изтезание е това! Вярно, студентите сами си избират специалностите, които са им интересни, но това далеч (много далеч) не означава, че материалът не се преподава с отегчение, монотонност, безразличие и неприязън. Допълнителна емоция влива моментът, в който самият ти знаеш, че материалът е стар и невалиден. Ти, който си дошъл да учиш.

Едновременно ти идва да питаш преподавателите как самите те са приложили тази информация и изпитваш срам да не изложиш някого. Един въпрос сега. Този въпрос за образователната система е дъвкан хиляди пъти, нали.? Бихте ли седели 2 часа да ме слушате да ви го говоря? Не?. Добре дошли на лекция…

Младите се забавляват, голяма работа. Нека празнуваме и ние, че те все още нямат практиката да усещат колко са пияни и мъдростта да видят колко нелепо се държат. Това всъщност е хубаво и кажи-речи безболезнено. Оставете ги да слушат гадна музика, да счупят нещо, да безобразничат. Сладко е. Оставете ги да не могат да пишат правилно. Като им дойде до главата, ще се научат. Един ден ще одъртеят емоционално и ще се кротнат. След това ще одъртеят и физически и ще започнат да хулят следващата „днешна младеж“.

Осми декември не е кой знае какво. Осми декември – когато четвъртък не е достатъчен повод за пиене.

 
 

10 страхотни роли на Ейми Адамс

| от chronicle.bg |

Покрай не безпричинната шумотевица около филмите „Първи контакт“ и „Хищници в мрака“, името на Ейми Адамс започна често да се върти в устата на критици и фенове.

Адамс определено е една от отличните актриси на Холивуд и прецизните й изпълнения със замах я вадят от клишето, че красивите жени не са добри актриси и обратното. Тя е носителка на награда „Сатурн“ , награда на „Гилдията на актьорите“ и две награди „Златен глобус“, номинирана е по пет пъти за награда на „БАФТА“  и награда „Оскар“  и шест пъти за „Сателит“.

Ако не сте гледали „Първи контакт“ и „Хищници в мрака“, ви препоръчваме максимално скоро да наваксате. През това време, вижте в галерията 10 роли на Ейми, които доказват, че освен красавица, е силна актриса.