Традиции и история на китайския празник на фенерите

| от |

Преди няколко дни в Китай отпразнуваха празника на фенерите, който се отбелязва всяка годна на 15-я ден от първия месец на лунния календар, разказва Радио Китай. Това е първият традиционен празник след Китайската нова година и първото пълнолуние за новата година. Китайците го празнуват тържествено – семействата се събират заедно, гледат пълната луна, ядат сладкиш Юенсяо, забавляват се и се любуват на цветните фенери, отгатват гатанки и др.

По традиция от 13-ия до 18-ия ден на първия месец по лунния календар в различните градове и села се организират изложби на големи фенери, които са в различни форми – животни от китайския зодии, феи от китайските приказки, китайски богове и богини и др. В тях се инсталират цветни лампи, а някои от тях дори са музикални. Много са красиви и интересни.

По време на празника освен големите фенери, децата обичат да носят и малки. Те са направени от бамбук и цветна хартия, предимно във формата на заек, лотос, риба или многоъгълник. Малките фенери се носят в ръка, а по-големите – може да се теглят с въже. Например, един от най-популярните фенери е големият заек с четири дървени колела. Вътре във фенерите се слагат свещи. През нощта децата носят своите фенери по улиците и се надпреварват чий фенер е най-хубав. Това е един от най-хубавите спомени от моето детство.

Преди някои семейства сами правеха фенерите зедно с децата. Разбира се, продават се и прекрасно изработени фенери за празника. По-късно ще ви обясня как да се направите сами обикновен фенер. Всъщност те са подобни на летящите фенери, само че не могат да летят.

985e29e5c1d84cf2ab684cb57f78b1c0

С развитието на индустрията се появиха модерни фенери от пластика, лампи и батерии. Някои от тях дори са музикални. Те също се приемат добре на пазара.

Казват, че в древен Китай празникът на фенерите е бил романтичен, защото младите момичета най-после имали шанс да излязат навън и да гледат безбройните фенери, както и да се запознаят с момчета. Младежите хем гледали фенерите, хем търсели своя любим. Празникът също бил възможност за влюбените да се срещнат. Затова се шегуват, че празникът на фенерите всъщност е китайският „празник на влюбените“.

Интересното е, че тази година празникът на фенерите се падна на 14 февруари по слънчевия календар и съвпадна с Деня на влюбените в западните страни. Затова търговците се възползваха от тази възможност и предложиха специални продукти за празника, съчетаващи китайски и западни елементи. Например, тази година се появиха сладкиши Юенсяо с пълнеж от рози.

Юенсяо е характерният сладкиш за празника. Това са топки, направени от лепкав ориз и различен пълнеж – черен сусам, каша от червен боб, глог, плодове, месо и др. Освен тези видове традиционен пълнеж, в последно време сладкарниците предлагат и по-екзотични, например с течен шоколад, конфитюр от боровинки, кисело мляко и др. Разбира се, тази година Юенсяо с розите и шоколада май бяха най-търсени.

Освен фенери и Юенсяо, хората празнуват, забавлявайки се като отгатват гатанки. Организират се състезания и който спечели, може да получи награди. Тези загадки обикновено са свързани с йероглифите, китайската история и култура. Много са интересни и някои са наистина трудни. Ако сте учили китайски, може да се опитате да отгатнете някоя от тях. Тази година по телевизията се излъчи и живо предаване за отгатване на гатанки, което се посрещна много добре от зрителите.

В някои райони на страната през нощта на празника хората пускат фенери във формата на лотос във водата. Палят свещи вътре в лотосите и те се носят по водата. Така хората отправят своите хубави пожелания за новата година.

6e27e10e5f9b4de58cc6c9de7c7b9197

Понеже празникът на фенерите е първото пълнолуние за новата година по лунния календар, хората обичат да пускат фойерверки под пълната луна, за да отбележат по подобаващ начин края на празненствата за Пролетния празник.

За произхода на празника на фенерите има една интересна история. През династия Хан живяло момиче, което се казвало Юенсяо. Тя била изпратена в императорския дворец и се разделила с родителите си. Много мислила за тях, не била весела и един ден през зимата решила да се самоубие като скочи в кладенеца.

Тогава я видял любимият министър на император Хан Уди – Дунфан Шуо. Той я спрял и попитал за причината. Девойката му разказал, че тъгува за родителите си. Министърът се трогнал и решил да й помогне.

Той отишъл на пазара и се престорил, че може да предсказва съдбите на хората. На всеки, който се спрял при него, казвал че на 16-тия ден от първия месец по лунния календар ще загине в пожар. Всички в града се изплашили. Когато императорът научил новината, попитал Дунфан Шуо какво да прави. Министърът му казал, че „градът ще бъде опожарен в нощта на 15-тия ден от първия месец, а огънят ще бъде изпратен от небето и ще гори цялата нощ. Той добавил, че в тази нощ всички семейства в града трябва да окачат фенери и да ядат сладкиш Юенсяо, а гражданите, които живеят извън градските стени трябва да дойдат, за да гледат фенерите. Така ще изглежда, че градът е в пламъци и ще измамят Господаря на небето.

Така през тази нощ родителите на девойката Юенсяо успяли да влязат в града, да видят фенерите и дърщеря си. С помощта на Дунфан Шуо семейството на Юенсяо се събрало.

Драги приятели, може би ви е интересно и искате да опитате Юенсяо. Знам, че те не се продават на българския пазар, но не се тревожете, сега ще ви кажа рецептата.

Юенсяо са с различен пълнеж. Днес ще ви представя един от най-традиционните видове – Юенсяо с пълнеж от черен сусам.

1. Стрийте запечения черен сусам на прах. Добавете пудрата захар към него и свинската мас. Разбъркайте всички продукти. Това ще е пълнежът за Юенсяо.

2. Сложете пшениченото нишесте в гореща вода, добавете брашното от лепкав ориз, олио и още вода. Бъркайте, докато се получи тесто.

3. Разделете тестото на малки части, сложете във всяка от тях от пълнежа и оформете топка.

4. Сложете вода на котлона и след като заври, пуснете вътре топките. Те ще набъбнат и ще изплуват на повърхността. След като са готови, ги извадете от водата и ги оваляйте във фъстъченото брашно.

Може би на децата ще им е интересно заедно да направите фенер. Сега ще ви обясня как може сами да направите най-лесните фенери за празника.

1. Използвайте гъвкави бамбукови пръчки, за да направите скелета на фенера. Най-лесни са квадратната или цилиндрична форма. Свържете бамбуковите пръчки с тънко въже.

2. Намерете бяла и червена хартия, които да са подходящи за размерите на фенера. От червената хартия изрежете харесвани от вас ажурни фигури. Ние най-често изрязваме йероглифи.

3. Покрийте скелета на фенера първо с бялата хартия, после залепете отгоре изрязаните червени фигури. Така светлината ще преминава през отворите на бялата хартия и фенерът ще е още по-красив.

4. Сложете свещ или лампа вътре във фенера и сте готови за празника!

 
 

Усмихващите инструкции за безопасен полет – Част 1: Qantas

| от chronicle.bg |

Инструктажът за безопасност преди полет често е досаден за пътниците. Много авиокомпании се опитват да разчупят рутинната процедура със свежи включвания и различни идеи, за да задържат вниманието на пътниците. Такова е и видеото на австралийците от Qantas.

Превозвачът пуска клипа през февруари 2016 г. и представя далечна Австралия като едно уникално място за посещение.

Приятелски настроени жители на Долната Земя и зашеметяващи гледки са част от демонстарациите за безопасност:

 
 

„The OA“ е sci-fi приказка. А вие гледате ли го?

| от |

На 16 декември, докато хората са в трескава подготовка на истерията покрай предстоящите коледни празници и само чакат, за да изпратят 2016-а година на майната й, Netfix – новатори в правенето и пускането на добре телевизия – бълват цял сезон на най-новото си шоу – The OA.

The OA минава някак незабелязано за много хора. Дали е от идването на Коледа, или от голямата истерия, която другото шоу на канала Stranger Things предизвика, не е ясно. Но The OA остава леко в сянка. По-умните телевизионни маниаци обаче надушват като хрътки, когато нещо ще бъде добро, не просто защото е гледаемо, а защото съдържа в себе си онези бисери на телевизионния разказ, които някои сериали и поредици могат да донесат, и съответно The OA започва да набира своята малка, но вярна аудитория.

Близо месец след премиерата си шоуто, дело на Netflix и американската кукувица Брит Марлинг, която е създател, продуцент и основна актриса в него, бива подновено за втори сезон. Продължение, което всеки, който веднъж е дал шанс на The OA очаква с леко нетърпение, равносилно на сърбеж там, където не можеш да се почешеш в момента.

Историята в шоуто проследява младата откачалка Прери, която се завръща като някакво ненормално чудо в родния си дом, от който е изчезнала преди точно 7 години. При завръщането й се променят две неща – от сляпо момиче, тя се е превърнала напълно зряща жена и ако преди е изглеждала просто затворена в себе си, то сега е леко луда девойка, бълваща небивалици и сентенеции, която няма търпение да се освободи от емоционалната и физическа обвързаност към семейството, което не е виждала отдавна, но което си я иска обратно.

Така започва историята на Прери, която малко след като се прибира на мястото, което чувства като чуждо тяло, удобно наместило се в нея, събира група от аутсайдери и откачалки, на които да разкаже историята си и съответно те да й помогнат да се върне там, откъдето е дошла, за да намери единственото нещо, което я интересува – нейният приятел Хоумър.

Епизод след епизод, подредени в строг, динамичен и ярък разказ, зрителят започва да се запознава с историята на Прери. Нейната вярна секта, изградена от счупени франкенщайнове, всеки със своите проблеми, и да потъва бавно, но сигурно в полу-фантазната вселена на The OA. Тя пък, от своя страна, е като лудост, пълна с капани и женска хистерия, каквито рядко се появяват по телевизията. Да не кажем никога.

Самата Брит Марлинг е известна с това, че конвенционалните неща не й пасват добре. При нея всяко нещо трябва да е обърнато наопаки, добре изтупано и превърнато в нещо друго. Такова е и киното, което прави – за справка вижте „Другата Земя“ – както и телевизията.

The OA е първият телевизионен проект на Марлинг в компанията на верния й приятел и партньор Зал Батманглидж, който режисира много голяма част от сценариите й. Музиката в сериала също е дело на член на тяхната малка група – братът на Зал – Ростам Батманглидж, който в ежедневието си е и част от бандата Vampire Weekend, пише мелодиите.

The OA е сериал, който напомня на сън. И подобно на сънуването е пълен с хиперболи, неща, които изглеждат нелогични, но намират своя път постепенно, с тъмни кътчета, задъхващи моменти и един Торбалан, който се крие в мрака.

Хубаво е, че и гледането му е подобно на сънуване, „бързо постепенно, а после изведнъж“, както пише Джон Грийн. Така и The OA те хваща за гушата и не те пуска. Цели 8 епизода.

Втория сезон, начело с Брит Марлинг и групата й от фрикове, може да очаквате в края на тази година. Netflix подновиха The OA в същата седмица, в която направиха същото и със Stranger Things, макар тогава малко хора да го разбраха.

Но е хубаво да го знаете, когато The OA завладее съзнанието ви с плътната си и ненормална атмосфера и се чудите какво ще стане после.

Към вкусната и различна Брит Марлинг и нейната циркова трупа, които са основното звено на сериала, добавяме и Риз Ахмет, Джейсън Айзък и Паз Вега, които участват. В случай, че някой има нужда от още причини, за да види сериала. На нас лично не ни трябваха.

 
 

Рецепта за Агнес хапки

| от Росица Гърджелийска |

Росица работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Днес ви предлагаме рецептата й за Агнес хапки.

Нужни продукти:

за блата:

100 гр масло – на стайна температура
100 гр кокосова/кафява захар
50 гр смлени лешници
50 гр смлени бадеми
50 гр оризово брашно
3 белтъка
ванилия

за глазурата:

3 жълтъка
80гр кокосова/кафява захар
ванилия

За тази рецепта може да пробвате кокосовата захар, тъй като тя се разтваря по-бързо от кафявата.

Начин на приготвяне:

Разбивате маслото и захарта, докато получите пухкав, светъл на цвят крем.

Прибавяте към него ядките и брашното и разбърквате. Ще стане много гъсто.

В друг съд, с чисти и подсушени бъркалки на миксер, започвате да разбивате белтъците на сняг.

Бавно прибавете белтъците към тестото и разбъркайте внимателно.

Изсипете в намазнена силиконова форма и печете около 25 мин на 170 градуса.

Оставете да изстине и през това време направете глазурата.

Разбийте жълтъците със захарта и ванилията до получаване на много гъста и лепкава смес.

Изсипете върху блата и печете още около 5-10 мин на 150 градуса.

Оставете да изстине напълно и след това нарежете на малки квадратчета.

рецепти, агнес хапки

 
 

Новото летище на Берлин няма да заработи и през 2017

| от CHR Aero с БТА |

Дългоочакваното откриване на новото летище на Берлин няма да стане факт и през 2017 г., потвърди ръководителят му Карстен Мюленфелд, цитиран от ДПА.

Въпреки отдавна обявеното откриване все още има затруднения пред пускането в експлоатация на новото международно летище на германската столица. Първоначалните планове бе то да заработи през 2011 г.

Откриването през тази година бе поставено под въпрос по-рано тази седмица, след като възникнаха проблеми с вратите на летището.

Летище „Берлин-Бранденбург“ се строи в Шьонефелд, извън града, на мястото на старото берлинско летище с ограничен капацитет. Новият аеропорт трябва да замени летище „Тегел“, което е близо до центъра на столицата и няма възможност за разширение.