„Мистерията на женското здраве“ от Линда Крокет

| от |

Screenshot_8

“Ние, изглежда, пропускаме нещо важно, що се отнася до хормоните. Те не съществуват само на физическо ниво, а са сложна част от вътрешния свят на жените” – пише Линда Крокет в своята книга и разкрива, че зад всяко хормонално заболяване или емоционален смут се крие една история на стрес.

Лечебните практики, изпробвани от нея върху хиляди жени и описани в книгата, имат за цел да окуражат жената да се вслушва по-често във вътрешния си глас, да достигне до корена на проблема и да освободи натрупания стрес, така че да постигне изцеление и на физическо ниво. Тези практики са от помощ както на жени, които страдат от заболявания на конкретна жлеза, така и за по-комплексни състояния като нарушения в менструалния цикъл и предменструален синдром, често срещани гинекологични заболявания и тежка менопауза.

Източникът на вдъхновение за написването на книгата „Мистерията на женското здраве” са истинските истории на пациентките на авторката, прозренията, до които те са стигнали, както и нейната собствена съдба. Години наред тя се бори с физическите и емоционалните симптоми на предменструалния синдром и се лута в търсенето на решение на проблемите си. С времето и практиката се убеждава, че голяма част от лечението на тези проблеми се концентрира само върху физическото здраве, като по този начин възможностите за пълно излекуване значително намаляват. Оказва се, че хормоните са не само проблем на тялото – те са управлявани от енергията на емоциите и насочвани от духa на жената.

Макар че всяка жена е различна, с всяка следваща консултация Линда осъзнава, че отделните истории са обединени от една обща нишка – стресът. Стрес, предизвикан от живот, изпълнен с постоянен копнеж да бъдеш обичан, от жестокостта на понесе¬ната критика, безнадеждността на самотата, отчаянието на бед¬ността, тъгата от загубата, страхът от отхвърлянето и раната от сексуалното насилие. „Вярвам, че това са истинските причини за хормоналните заболявания: травмите, които предизвикват про-мени в химията на тялото, и продължаващите да съществуват разрушителни подсъзнателни рани и болки. Именно тези рани бавно подкопават вярата на жените в себе си и в крайна смет¬ка се превръщат в доминиращата сила, която контролира както техните тела, така и техния живот” – обобщава прозренията си Линда.

Тя открива и още нещо: във всяка жена съществува естествен тремеж към излекуване. Ако жената излекува травмата и промени убежденията си към по-положителни и жизнеутвърждаващи, тогава здравето става естествено състояние на тялото. В стремежа си да помогне на жените книгата предлага подробно и лесно разбираемо описание на отделните жлези в тялото и взаимодействието между тях, връзката на тези жлези с различни емоционални състояния и подсъзнателни убеждения, както и възможни духовни решения на най-често срещаните хормонални проблеми, включващи природни средстава за лечение, медитативни практики и визуализации.

Успешното комбиниране на знания от различни сфери на здравето, така че да обхване проблемите на всички нива, превръщат книгата „Мистерията на женското здраве” в ценен помощник на всяка жена, която иска да се защити срещу всекидневния стрес, да обърне внимание на истинските си потребности и да открие отговори за здравето си там, където вероятно не се е осмелила да ги търси.

183375_b

ЗА АВТОРА

Линда Крокет е холистичен лекар, специалист по фитотерапия и лечение чрез хранене. Лутането и неспособността на открие трайни решения за собствените си хормонални проблеми я тласкат към изследване на мистериозния свят на хормоните и я карат да търси методи за лечение, достигащи отвъд физическите симптоми. Посветила е терапевтичната си практика на женското хормонално здраве и е известна с това, че използва медитацията и релаксацията наред с билколечението и промени в режима на хранене.

 
 

Рецепта за кашкавалени пръчици

| от Росица Гърджелийска |

Сезонът на бирата е тук! Запретвайте ръкави и пригответе мезетата! Това тук е перфектното допълнение към следобедните хапки.

Нужни продукти:

125 мл вода
125 мл пълномаслено мляко
110 гр масло
140 гр безглутеново брашно – комбинация картофено, тапиока и оризово
1 ч.л. кафява захар
1 с.л. сол
5 яйца
1 голяма чаша настърган кашкавал
3 с.л. настърган пармезан
микс от семена – мак, сусам, слънчогледови семки

Ще ви е нужен пош с голям кръгъл накрайник.

DSCN8821

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера загрейте водата, млякото, маслото, захарта и солта и разбъркайте с дървена лъжица до пълно смесване.

Когато течността заври добре, наведнъж добавете брашното и започнете да бъркате много енергично до получаване на тесто, което да се отлепи от стените на тенджерата. Целия процес отнема секунди. След като се отдели от стените, продължете да бъркате още 20-30 секунди.

Прехвърлете тестото в купа и оставете да изстине леко, но трябва да продължава да си е доста топло. Добавете кашкавала и разбъркайте добре.

Едно по едно започнете да добавяте четири яйца, като всяко яйце трябва да се поеме от тестото и то да стане хомогенно, преди да се добави следващото. За първите две яйца може да използвате миксер, но след това продължете с дървена лъжица.

Тестото трябва да стане меко, но не течно и в никакъв случай твърдо. Може да ви се наложи да използвате част от петото яйце. Така че предварително си разбийте петото яйце и остатъка ще използвате за намазване преди печене.

Прехвърлете тестото в пош с широк, кръгъл накрайник и се шприцоват топки с около 3 см диаметър върху хартия за печене или още по-добре – силиконова тавичка за печене.

Загладете повърхността с четка с остатъка от петото яйце, като действате внимателно, без натиск.

Поръсете със семената, пармезана и може би малко черен пипер.

Пекат се на 200 градуса без вентилатор около 25 мин., но в моята фурна стават за около 45, като ги оставям вътре във фурната, след като съм я изключила, за да се изсушат още повече. Трябва да станат златисти като на снимките. Ако не са – продължете да ги печете.

Трябва напълно да изстинат върху решетка.

Не е нужно да са пръчици, може да ги направите и като хлебчета – перфектни за бургери!

DSCN8817


 

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

 

 
 

Меденият месец на Пипа Мидълтън ще е на острова, принадлежал на Марлон Брандо

| от chronicle.bg, по БТА |

Пипа Мидълтън и съпругът и Джеймс Матюс избраха за сватбеното си пътешествие остров Тетиароа във Френска Полинезия, съобщи в. „Мейл он сънди“.

Двамата ще пристигнат там утре. След като бъдат посрещнати със серенада от полинезийци с цветни гирлянди, те ще се усамотят в самостоятелна вила за седмица.

Остров Тетиароа принадлежеше на Марлон Брандо, който го купува през 1966 г. за 15 000 британски лири. След смъртта му през 2004 г. е превърнат в луксозния екокурорт „Брандо“. Цените на нощувките там започват от 3000 лири.

Курортът се състои от 35 усамотени вили с външна баня, басейн, люлеещи се столове. Охлаждащите системи са с морска вода, а елекричеството – от слънчеви панели.

В курорта от няколко седмици е и бившият американски президент Барак Обама, за да пише мемоарите си.

Младоженците празнуваха до малките часове на деня днес с гостите си в имението на семейство Мидълтън. Както се очакваше, на приема принц Хари доведе приятелката си актрисата Меган Маркъл. Двамата пристигнаха точно навреме, за да видят прелитащия самолет „Спитфайър“ от времето на втората световна война.

Гостите на приема бяха около триста – два пъти повече, отколкото на сватбената церемония. Разходите за сватбения ден са били около 700 000 британски лири.

Тъй като Пипа Мидълтън е сестра на съпругата на принц Уилям – Катрин, двамата присъстваха на сватбата й заедно с децата си принц Джордж и принцеса Шарлот, които бяха шафери. Сред гостите беше и принцеса Юджини, която направи впечатление с елегантната си тъмносиня рокля на Пол Ка.

 
 

Празнуваме Св. Константин и Елена

| от chronicle.bg, по БТА |

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата „Свети Апостоли“ в Цариград, а градът 16 века носи името му – Константинопол. Оттогава на 14 септември църквата чества Въздвижението на честния и животворящ кръст.

Според народните вярвания на днешния ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че „Еленка и Костадин носят градушката в чувал“.

Това е денят на игрите върху огън – нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.

Празникът започва няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена – със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.

На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно – и хороводните мелодии, предназначени за обреда.

Когато огънят стихне, останалата жарава – живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на Св.Св. Константин и Елена.

В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.

След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.

 
 

Гостите на премиерата на „Туин Пийкс“ бяха помолени да пазят тайна

| от chronicle.bg, по БТА |

Режисьорът Дейвид Линч представи първия епизод от продължението на сериала „Туин пийкс“, като заговори за високите дугласки ели, станали символ на загадъчния малък град, предаде Ройтерс.

„Дугласките ели са красиви дървета и ние можем да чуем шепота от игличките им, движейки се в гората, докато се приближаваме и приближаваме и ето, вече сме тук“ – каза Линч пред публиката в Лос Анджелис снощи във все така енигматичния си стил.

Актьорският състав и създателите пазят в тайна подробностите за новия сезон, преди дебюта му по телевизия Шоутайм утре. Затова гостите на премиерата бяха призовани да не разкриват никакви детайли от сюжета на първите два епизода, показани в петък вечерта.

Загадъчността и чудатостите са част от есенцията на „Туин пикс“ от началото на сериала, излъчван от телевизия Ей Би Си през 90-те години на миналия век. Той проследи пристигането на агента от ФБР Дейл Купър (Кайл Маклоклан) в малкото градче, за да разследва странните и свръхестествени обстоятелства около смъртта на тийнейджърката Лора Палмър.

Сценаристът и съпродуцент Марк Фрост каза, че новият сезон „трябва да е самостоятелен, изненадващ, различен и приковаващ вниманието, като първия“.

„Това не е упражнение по носталгия, това е опит топката да бъде претърколена напред, както от разказвателна гледна точка, така и кинематографически“ – каза той.

Много актьори от първоначалния състав се върнаха към ролята си, като Шерил Лий (Палмър), Медхен Амик (Шели Джонсън), Дейна Ашбрук (Боби Бригс). Към тях се присъединиха Наоми Уотс и Лора Дърн