Излиза мемоарна книга на най-младия евреин от Списъка на Шиндлер

| от |

Най-младият евреин, спасен от газовите камери от Оскар Шиндлер, разказва за първи път невероятната си история в разтърсваща книга, която напомня за „Дневникът на Ане Франк“, съобщава „Поан“.
SCHINDLER'S LIST

„Детето на Шиндлер“ ще се появи във Франция през май, когато ще бъде отбелязана 70-годишнина от десанта на съюзническите сили в Нормандия.Нейният автор, Леон Лейсон, умира през януари 2013 година на 83-годишна възраст, малко след като е успял да предаде ръкописа на своя американски издател.

Емигрирал с родителите си в САЩ след края на Втората световна война, Леон Лейсон преподава в Калифорния в продължение на близо 40 години. Никой не знаел историята му до световния успех на филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер“ през 1993 година. Най-младият оцелял от прочутия списък насмалко да изпадне от него.

Роден на 15 септември 1929 в Полша, Леон бил петото дете в семейство на работници. Когато започва преследването на евреите от нацистите, момчето се изправя лице в лице с антисемитската омраза, понася много лишения, обиди, насилие, глад, тревоги.

Германски войници бият баща му пред очите му. Двама от братята му са убити. Подобно на хиляди други, семейство Лейсон е затворено в гетото в Краков. Тогава германският индустриалец Оскар Шиндлер решава да наема евреи на работа с цел да ги спаси. Бащата на Леон и един от братята му са между тях.

Тъй като е много малък, Леон не попада в списъка. Смята се за обречен, но успява да убеди отговорника за трансфера на работници към оръжейната фабрика, че името му е било задраскано погрешка. „Майка ми беше в списъка. Баща ми и брат ми вече бяха там. Реших да рискувам. Ставаше въпрос за живота ми“, пише той. „Офицерът изглежда се чудеше какво да прави с мен (…), можеше да реши дилемата си с един пистолетен изстрел“. Но офицерът отстъпва и Леон заминава за фабриката. Толкова е дребен, че се налага да се качва на дървени каси, за да стига до машините.

Шиндлер се привързва към детето и поема огромни рискове, за да предотврати изпращането му в Аушвиц. Оскар Шиндлер, който успява да спаси живота на над хиляда евреи, умира през 1974 г. По негово желание е погребан в римокатолическото гробище в Ерусалим.

 
 

Най-неприятните жени в Холивуд

| от chronicle.bg |

Да бъдеш актриса в Холивуд не е лесно. Трябва да си секси, красива, талантлива и да даваш всичко от себе си, за да израснеш в една силно конкурентна среда.

Ако успееш в същото време да запазиш някаква човечност и да не изглеждаш супер надута, тогава ставаш истинска звезда. Ако не успееш, израстваш в кариерата си, но разочароваш онези, които имат късмета или нещастието да те познават.

В галерията долу сме събрали онези знаменитости, които по мнение на хората, които имат досег до тях, са изключително капризни, арогантни и се държат като принцеси. Иначе казано – кифли.

Вижте 10 известни, брилянтни в професията си жени, които са се провалили в отношението си към фенове и колеги.

 
 

Google не успява да произведе достатъчно смартфони Pixel

| от chronicle.bg |

Google не смогва да отговори на потребителското търсене на смартфоните от серията Pixel, особено на модела с 5.5-инчов екран Pixel XL.

В момента XL във всичките му версии не е достъпен в онлайн магазина на Google. Стана ясно, че 128 GB моделът пък няма наличности от 30 ноември насам.

Основният партньор на Google – американския оператор Verizon – сочи като най-ранна дата за доставки втората седмица на март (за модела със 128 GB).

Стандартният 5-инчов Pixel бил по-лесен за откриване както от Google, така и от Verizon.

Източник: The Verge

 
 

BBC разследва изтеклия финал на новия сезон на Sherlock

| от chronicle.bg |

BBC разследва източника, който е разпространил нелегално финалния епизод от четвъртия сезон на хитовия сериал Sherlock.

Миналата събота, четвъртият епизод от последния сезон на сериала, озаглавен „His Final Problem“, изтече онлайн с руско аудио. От BBC са започнали пълно разследване по отношение на източника, който е разпространил серията.

“ВВС молят феновете на поредицата да останат верни на продукцията и да не свалят епизода ”, споделя в Twitter продуцента на сериала Сю Върчу.

След като разследването приключи, от ВВС смятат да издадат пълен отчет по отношение на това дали руският телевизионен оператор, Пeрвый канал, който се бе сдобил с първото копие на епизода, е виновен за ситуацията.

 
 

Тези хора на 70+ години ще разбият стереотипите ви за възраст

| от chronicle.bg |

По линията на стереотипите, обхващащи възрастните хора, всички сме виновни.

Повечето от нас са убедени, че веднъж щом човек навърши 70 години, хубавата част от живота му е приключила и това, което предстои, включва единствено болести, декубитални дюшеци и наливане на минерална вода в Княжево.

Разбира се, това далеч не се отнася до всички пенсионери. Фотографът Владимир Яковлев е посветил доста време на проекта си „Age of Happiness“, където снима хора между 70 и 100 години, които все още следват мечтите си, откриват нови неща и живеят на пълни обороти.

Вижте в галерията част от снимките, които е направил той и веднага счупете предразсъдъците.