Излиза мемоарна книга на най-младия евреин от Списъка на Шиндлер

| от |

Най-младият евреин, спасен от газовите камери от Оскар Шиндлер, разказва за първи път невероятната си история в разтърсваща книга, която напомня за „Дневникът на Ане Франк“, съобщава „Поан“.
SCHINDLER'S LIST

„Детето на Шиндлер“ ще се появи във Франция през май, когато ще бъде отбелязана 70-годишнина от десанта на съюзническите сили в Нормандия.Нейният автор, Леон Лейсон, умира през януари 2013 година на 83-годишна възраст, малко след като е успял да предаде ръкописа на своя американски издател.

Емигрирал с родителите си в САЩ след края на Втората световна война, Леон Лейсон преподава в Калифорния в продължение на близо 40 години. Никой не знаел историята му до световния успех на филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер“ през 1993 година. Най-младият оцелял от прочутия списък насмалко да изпадне от него.

Роден на 15 септември 1929 в Полша, Леон бил петото дете в семейство на работници. Когато започва преследването на евреите от нацистите, момчето се изправя лице в лице с антисемитската омраза, понася много лишения, обиди, насилие, глад, тревоги.

Германски войници бият баща му пред очите му. Двама от братята му са убити. Подобно на хиляди други, семейство Лейсон е затворено в гетото в Краков. Тогава германският индустриалец Оскар Шиндлер решава да наема евреи на работа с цел да ги спаси. Бащата на Леон и един от братята му са между тях.

Тъй като е много малък, Леон не попада в списъка. Смята се за обречен, но успява да убеди отговорника за трансфера на работници към оръжейната фабрика, че името му е било задраскано погрешка. „Майка ми беше в списъка. Баща ми и брат ми вече бяха там. Реших да рискувам. Ставаше въпрос за живота ми“, пише той. „Офицерът изглежда се чудеше какво да прави с мен (…), можеше да реши дилемата си с един пистолетен изстрел“. Но офицерът отстъпва и Леон заминава за фабриката. Толкова е дребен, че се налага да се качва на дървени каси, за да стига до машините.

Шиндлер се привързва към детето и поема огромни рискове, за да предотврати изпращането му в Аушвиц. Оскар Шиндлер, който успява да спаси живота на над хиляда евреи, умира през 1974 г. По негово желание е погребан в римокатолическото гробище в Ерусалим.

 
 

Общото между Бритни Спиърс, Нели Фуртадо и Луси Лиу

| от chronicle.bg |

Днес Бритни Спиърс, Нели Фуртадо и Луси Лиу имат рожден ден!

Известните девойки стават съответно на 35, 38 и 48. По този повод направихме галерия с техни снимки – да им се порадваме отстрани в случай, че не са ни поканили на купона довечера.

Родените на 2 декември са общителни, оригинални и спонтанни  хора с младежки дух, артистичен темпе­ра­мент и богато въображение. Те също така са възприемчиви, деликатни и амбициозни, с енергичен ха­рактер и темперамент.

 
 

Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс организират парти с 200 гости

| от chronicle.bg, по БТА |

След седмица живата легенда на американското кино Кърк Дъглас ще навърши 100 години. По случай юбилея синът му Майкъл Дъглас и съпругата му Катрин Зита-Джоунс организират парти с 200 гости.

Легендарният актьор е споделил за сп. „Клоузър уикли“, че всичко, което знае за празненството е, че син му и снаха му са поканили около 200 души – приятели и членове на семейството. И макар да е в неведение какво му готвят близките, Кърк Дъглас не крие, че с нетърпение очаква изненадата.

„Моята единствена работа е да бъда добре и да си почивам, за да се явя и да пръскам чар на собственото си парти. Естествено, ще трябва да произнеса кратко слово. Поради тази причина упражнявам речта си с говорен терапевт, за да могат гостите да ме разберат“, казва Кърк Дъглас.

Ветеранът допълва, че една от причините за дълголетието му е здравият и щастлив семеен живот. „Късметлия съм, че преди 63 години открих сродната си душа Ан Байдънс. Вярвам, че прекрасният ни брак ми помогна да преживея всички неща, с които се сблъсках в този живот“, споделя Кърк Дъглас

 
 

„Can`t stop the feeling“ на Джъстин Тимбърлейк е най-лошата песен на 2016

| от chronicle.bg, БТА |

Летният хит „Can’t Stop The Feeling“ на Джъстин Тимбърлейк изненадващо оглави класацията на сп. „Тайм“ за най-лошите песни на 2016 г., съобщи Контактмюзик.

Денс парчето на Тимбърлейк от анимацията „Тролчета“ покори върховете на музикалните чартове по света. Песента обаче явно не допада на всеки вкус, след като съставителите на класацията не са се поколебали да й отредят първенството сред най-лошите записи на годината.

В черния списък попада и друг хит, представил се добре в музикалните чартове – „7 years“ на датската група „Лукас Греъм“.

Топ 10 на сп. „Тайм“ за най-лошите песни на 2016 г. включва:

1. Can’t Stop The Feeling на Джъстин Тимбърлейк
2. „Mom“ на Меган Трейнър
3. „Team“ на Иги Азалия
4. „Ghostbusters (I’m Not Afraid)“ на „Фол аут бой“ и Миси Елиът 5. „Bad Things“ на Машин Гън Кели
6. „I Took a Pill in Ibiza“ на Майк Поснър
7. „i hate u, i love u“ на gnash
8. „NO“ на Меган Трейнър
9. „Private Show“ на Бритни Спиърс
10. „7 Years“ на „Лукас Греъм“

 
 

Ери де Лука спечели антинаградата за най-лошо описание на секс

| от chronicle.bg, БТА |

Известният италианският писател Ери де Лука добави съмнително отличие към колекцията си с награди – приза за най-лошо описание на секс в литературно произведение, съобщи АP.

Романът, който донесе на Де Лука наградата, е „Денят преди щастието“. В него се разказва историята на един неаполитански сирак след Втората световна война.

Членовете на журито казаха, че решаващо за присъждането на наградата е било описанието на двама любовници „като балерини, носещи се на палци“. Те допълниха, че победата на Де Лука „напомня, че дори във времето на Брекзит няма граници за лошото описание на секс“.

Ери де Лука е 24-ият лауреат на антинаградата. Тя се присъжда от сп. Literary Review от 1993 г., за да отличи „грубото, безвкусно и често небрежно“ описание на секса в съвременните романи и така да обезкуражи тази практика.

Сред досегашните й лауреати са Норман Мейлър, Том Улф, Себастиан Фолкс. Покойният Джон Ъпдайк е единственият писател, удостоен с „награда за цялостни постижения“.

Наградата не обхваща порнографски романи.