Досиетата CHR: Истинската мистерия зад сериала „Зловеща семейна история“

| от |

През 20-те години на XX век богатият аристократ Джеймс Патрик Марч строи хотел в стил Ар деко.

Оказва се обаче, че през годините в него има няколко мистериозни смъртни случая, гостите усещат странно присъствие и някои от тях не успяват да преживеят дори първата си вечер от престоя. Звучи ли ви познато тази история? Именно нея режисьорът Райън Мърфи пресъздава в петия сезон на сериала си „Зловеща семейна история“. От излизането си през 2011 година до днес епизодите са спечелили общо 15 награди „Еми“, а финалният епизод на сезон 5 събра пред малкия екран 2.25 млн. зрители.

Мястото, за което разказва сериалът, се нарича хотел „Сесил“ и се намира в централната част на Лос Анжелис. Открит е през 1927 и има 600 стаи. За времето на откриването си е луксозно място, предназначено за висшата класа.

През тридесетте обаче репутацията му запада и в него започват да отсядат предимно пътуващи търговци и други транзитно преминаващи пътници. Оттогава насам хотелът има богата история, наситена с брутални убийства, престъпления и мистериозни случаи, които никой не може да разплете.

През 2013 година младата Елиса Лам, 21-годишна студентка от Канада, отсяда в хотел „Сесил“. На 31 януари е обявена за изчезнала. От нея няма и следа. Последно е видяна на камерата в един от асансьорите да се държи странно. В разпространеното видео виждаме как тя спокойно се качва в асансьора, който не се затваря, после започва да се крие, сякаш някой я наблюдава, жестикулира и разговаря, а накрая излиза в коридора.

В следващите две седмици няма и следа от нея. Но гостите на хотела започват да се оплакват, че водата има неприятен вкус и цвят, а налягането е слабо. На 19 февруари в опит да бъде отстранена повредата, техниците намират тялото на Елиса Лам в един от резервоарите за вода на покрива на сградата. Тя е гола, дрехите й плават във водата, а по тялото й няма следи от насилие. Официалната причина за смъртта е удавяне, но тя звучи недостоверно и трагедия само обогатява мистериозната история на хотела.

Видеото, което е разпространено седмица след изчезването, в опит някой да даде информация на полицията, прави случая световно известен. Има много теории за странното поведение на Елиса. Сред тях са влиянето на наркотици, наличието на преследвач, биполярното й разстройство или известна корейска игра/легенда за асансьора, който те отвежда в друго измерение.

Никой няма представа как Елиса се е озовала в резервоара за вода.

Покривът е добре охраняван, със сигурна алармена система, която не е изключвана. Самият резервоар е труднодостъпен, на мястото няма стълба, което означава, че дори да е успяла да го отвори, Елиса не би могла да се катери по отвесната му повърхност. Има предположение, че депресията я е тласнала към желанието да сложи край на живота си. Във времето преди смъртта си тя споделяла в личния си блог, че се чувства зле. И все пак хипотезата, според която Елиса сама е сложила край на живота си, не може да бъде доказана. Не е ясно как е заблудила алармената система, как се е покатерила на резервоара и го е отворила, как и защо се е съблякла, а след това е взела дрехите със ебе си, и накрая – как е затворила резервоара.

След четири месеца разследване, полицията официално обявява своето становище. Няма следи от травми по тялото на починалата или свръхдоза наркотици. Причината на смъртта е удавяне по случайност и невнимание, като се предполага, че жената сама достига до резервоара за вода в състояние на психическа нестабилност, и се самоубива или не успява да излезе от него.

Всичко останало лежи мълчаливо между стените на хотел „Сесил“.

Семейството на Елиса съди хотела, но делото е спечелено от хотела през 2015.

В биографията на хотел „Сесил“ се нареждат още редица подозрителни истории и посетители. Сред тях са двама от най-известните серийни убийци – Ричард „Нощния ловец“ Рамирез и Джак Унтервегер. По време на престоя си в хотела Рамирез убива 13 жертви и това е най-активният му период. Накрая хвърля дрехите, с които извършва убийствата, в контейнера за боклук на хотела и изчезва през задната врата.

Джак Унтервегер е австрийски убиец и изнасилвач, който през 1991 г. отсяда в „Сесил“ и убива три проститутки от Лос Анжелис, като първо ги изнасилва, а след това ги удушава със сутиените им.

През петдесетте и шейсетте години има и други случаи – неколцина души избират „Сесил“, за да сложат край на живота си, заради ниските цени за престой и височината на сградата. През 1964 в една от стаите е убит мъж, който преди това е брутално пребит и изнасилен. Убийството остава неразгадано и до днес.

черната далия елизабет шорт

Има спекулации и че жертвата на брутално убийство през 1947 г. е свързана с хотела, но това не е официално потвърдено. Става дума за Елизабет Шорт, известна след смъртта си като Черната далия. Тя е намерена в парк в Лос Анжелис, разрязана на две, с издълбана с нож усмивка. И нейната смърт остава загадка. Някои твърдят, че хотелът е бил последната й спирка, преди смъртта.

Независимо дали има някаква връзка между всички тези случаи посредством необясними обстоятелства, или те са просто случайности на територията на „Сесил“, именно ужасите правят мястото изключително популярно и го поставят в списъка на феновете на мистерии.

 
 

Съдят Disney заради „Inside out“

| от chronicle.bg |

„Inside out“, история за петте основни чувства в главата на едно младо момиче, е един от най-големите успехи на Pixar. Филмът е спечелил над 857 милиона долара и любовта на критиците.

В момента обаче срещу Disney, който притежава Pixar, е заведено съдебно дело.

Денис Даниелс е експерт по детско развитие, съосновател на National Grief Institue. Тя твърди, че от Disney са базирали „Inside out“ на детската му телевизионна програма „The Moodsters“. Част от концепцията за нея била книга, където емоциите били закодирани със символи в определен цвят – червено за гняв, синьо за тъга и жълто за щастие. По-късно по тази концепция бил направен пилотен епизод, който Даниелс предложила на Дисни няколко пъти между 2005 и 2009 година, но от студиото й отказали.

Това не е единствения случай, в който Didney са обвинявани в крадене на идея за някой от големите си филми… в последните 6 месеца. През март Гари Голдман, създателят на „Total Recall“, съди студиото за това, че базират „Zootopia“ на негови идеи без да го компенсират за това. Отговорът беше, че „в обвинението е пълно с неверни твърдения“, но към момента няма отговор по делото-тема на този текст.

Интересно е защо Денис съди чак 2 години след пускането на филма.

 

 
 

Ванкувър обмисля забрана на продажбата на котки и кучета в зоомагазини

| от chronicle.bg |

Ванкувър обмисля забрана за продажбата на кучета котки и зайци в зоомагазините, съобщават от местната управа.

Идеята се е появила след вълна от загрижени граждани заради отварянето на нов зоомагазин в града миналия месец. Причина за тревогата – лошо отношение към животните не само в зоомагазините, но и при размножаването на тези животни.

След проверка е установено, че много от животните идват от САЩ или други места зад граница, но нито може разкрито дали животните идват от „фабрики“ за размножаване, нито може да се упражни контрол върху развъдниците.

Магазинът, заради който се обмисля мярката, твърди, че всички животни, които предлага, са отглеждани в развъдници с добра репутация. Според неправителствени организации за защита на животните обаче нито един уважаван развъдник не би продавал домашни любимци в зоомагазини.

 
 

Модерните храни, които ни карат да отслабваме

| от chronicle.bg |

Ако се подигравате на модата за поглъщане на авокадо, чия и замезване с хумус, то може би трябва да си помислите втори път. Оказва се, че промяната на хранителните ни навици променя и начинът, по който тялото ни реагира на храната.

Според ново изследване тези храни променят начина, по който тялото ни реагира на глада.
Учените от Университета в Джорджия откриват, че храните, богати на полинаситени мазнини влияят на хормоните ни и променят апетита.

Храните като авокадо, киноа, чия, сьомга, семената от чия, зехтина и орехите отдавна вече са свързани с подобряване на паметта и уменията за решаване на проблеми. Сега обаче учените твърдят, че те могат да допринесат и за свалянето на килограми. Те се надяват, че тези промени в хранителните навици могат да възпрат епидемията от затлъстяване по света.

Учените са изследвали промените в хормоните на хора на възраст между 18 и 35 години, проверявайки психологическите проявления на глада и засищане след диета с храни, богати на полинаситени мазнини.

Участниците в изследването отговарят на въпроси за това колко са гладни, описвайки усещането чрез количеството храна, което мислят, че могат да изядат.

Онези, които консумират повече полинаситени мазнини описват по-слабо чувство на глад и по-дълго се усещат заситени от онези, които не следват такава диета.

Хормоните на апетита играят важна роля в регулирането на количеството храна, което изяждаме, казва Джейми Купър, който ръководи изследването. Според него от проучването могат да бъдат направени изводи, че приемането на храни, богати на този тип мазнини може да промени хормоните, които регулират апетита, така че да се чувстваме сити по-дълго време. Важно е обаче да се отбележи, че в изследването са участвали само 26 души, т.е. за да можем да вярваме на резултатите, трябва да бъде направено по-всеобхватно изследване.

 
 

Елизабет Мос – актрисата с безброй лица

| от chronicle.bg |

Елизабет Мос е името на този сезон, а 2017-а определено е нейната година. Актрисата участва във филма „Площадът“, който беше отличен със „Златна палма“ на 70-ия годишен кинофестивал в Кан. Той осмива нетолерантността на хората на изкуството и буржоата в Европа към мигрантите, бежанците и бездомниците.

Мос е и в главната роля в хитовия сериал „Историята на прислужницата“ (Handmaid’s Tale) по романа на Маргарет Атууд. Предстои да я гледаме в един и същ сериал с Никол Кидман съвсем скоро.

Със сигурност обаче всички си я спомняме като Пеги от „Момчетата от Медисън авеню“ – роля, която изпълняваше от 2007 до 2015 година. Елизабет Мос обаче доказа, че е много повече от персонажа си и именно след финала на сериала тя започна да разкрива пълния си потенциал, хващайки се с цяла поредица интересни проекти.

Елизабет Сингълтън Мос е родена през 1982 година в Лос Анджелис в семейството на музиканти. Отгледана е в традицията на сциентологията – „учение“, според което всеки минал живот има неестествени преживявания, полепнали по телата ни като кърлежи и това е причината индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. За да се промени това, миналите преживявания, наречени енграми, трябва да бъдат открити и премахнати.

Първоначално си мечтае да стане професионална танцьорка, а в ранното си тийнейджърство заминава за Ню Йорк, за да учи балет. Учи танци и в следващите години, въпреки че започва да получава и роли като актриса. За да успее да балансира между образованието и кариерата си, започва да учи у дома и завършва гимназия през 1999 година, когато е само на 16.

Преди да е навършила 35 години, тя вече се е появявала в 76 продукции – филми и сериали, продуцирала е филм и сериал, появявала се е и на сцената.

Въпреки че има малки роли във филми и сериали още преди да навърши 16, големият й пробив идва с ролята на Зоуи Барлет в сериала „Западното крило“, в който играе дъщеря на персонажа на Мартин Шийн. Тя е Зоуи до 2006 година и се превръща в образ, неразделен от четвъртия сезон на шоуто с достоверната си игра.

Участва заедно с Уинона Райдър и Анджелина Джоли във филма „Луди години“ (1999). Въпреки че след това се снима в редица други филми, лудото приключение за нея започва с появата на сериала „Момчетата от Медисън авеню“. В периода получава пет номинации за Еми. Говорейки за кастинга, с който е избрана, Мос разказва: „Явих се на прослужване (за ролята). По това време имаше сценарии за два пилотни епизода, за които всички говореха по това време, че са наистина добри, и „Момчетата от Медисън авеню“ беше единият от тях“. Докато се снима в сериала Мос, прави и дебюта си на Бродуей в пиесата от Дейвид Мамет „Speed-the-Plow“. През 2012 година получава ролята на Галатея Дънкъл във филма по култовия роман на Джак Керуак „По пътя“.

Мос играе и ролята на детектив Робин Грифин в сериала от 2013 година „Top of the Lake”, в който през 2017-а ще я видим да си партнира с Никол Кидман. Най-забележителното е, че Елизабет Мос е различна във абсолютно всяка от ролите си – актьорската й игра се променя радикално спрямо ролята, тя се слива с персонажа си и всички, които са я гледали в ролята на Пеги, няма да повярат, че същата актриса играе и ролята на Офред в „Историята на прислужницата“ и със сигурност ще видят напълно различно лице в ролята на Робин Грифин.

По повод успешната 2017 г. за Елизабет Мос, предлагаме ви да видите някои от най-знаковите й роли + бонус (нейна снимка от 2003 година).