Досиетата CHR: Истинската мистерия зад сериала „Зловеща семейна история“

| от |

През 20-те години на XX век богатият аристократ Джеймс Патрик Марч строи хотел в стил Ар деко.

Оказва се обаче, че през годините в него има няколко мистериозни смъртни случая, гостите усещат странно присъствие и някои от тях не успяват да преживеят дори първата си вечер от престоя. Звучи ли ви познато тази история? Именно нея режисьорът Райън Мърфи пресъздава в петия сезон на сериала си „Зловеща семейна история“. От излизането си през 2011 година до днес епизодите са спечелили общо 15 награди „Еми“, а финалният епизод на сезон 5 събра пред малкия екран 2.25 млн. зрители.

Мястото, за което разказва сериалът, се нарича хотел „Сесил“ и се намира в централната част на Лос Анжелис. Открит е през 1927 и има 600 стаи. За времето на откриването си е луксозно място, предназначено за висшата класа.

През тридесетте обаче репутацията му запада и в него започват да отсядат предимно пътуващи търговци и други транзитно преминаващи пътници. Оттогава насам хотелът има богата история, наситена с брутални убийства, престъпления и мистериозни случаи, които никой не може да разплете.

През 2013 година младата Елиса Лам, 21-годишна студентка от Канада, отсяда в хотел „Сесил“. На 31 януари е обявена за изчезнала. От нея няма и следа. Последно е видяна на камерата в един от асансьорите да се държи странно. В разпространеното видео виждаме как тя спокойно се качва в асансьора, който не се затваря, после започва да се крие, сякаш някой я наблюдава, жестикулира и разговаря, а накрая излиза в коридора.

В следващите две седмици няма и следа от нея. Но гостите на хотела започват да се оплакват, че водата има неприятен вкус и цвят, а налягането е слабо. На 19 февруари в опит да бъде отстранена повредата, техниците намират тялото на Елиса Лам в един от резервоарите за вода на покрива на сградата. Тя е гола, дрехите й плават във водата, а по тялото й няма следи от насилие. Официалната причина за смъртта е удавяне, но тя звучи недостоверно и трагедия само обогатява мистериозната история на хотела.

Видеото, което е разпространено седмица след изчезването, в опит някой да даде информация на полицията, прави случая световно известен. Има много теории за странното поведение на Елиса. Сред тях са влиянето на наркотици, наличието на преследвач, биполярното й разстройство или известна корейска игра/легенда за асансьора, който те отвежда в друго измерение.

Никой няма представа как Елиса се е озовала в резервоара за вода.

Покривът е добре охраняван, със сигурна алармена система, която не е изключвана. Самият резервоар е труднодостъпен, на мястото няма стълба, което означава, че дори да е успяла да го отвори, Елиса не би могла да се катери по отвесната му повърхност. Има предположение, че депресията я е тласнала към желанието да сложи край на живота си. Във времето преди смъртта си тя споделяла в личния си блог, че се чувства зле. И все пак хипотезата, според която Елиса сама е сложила край на живота си, не може да бъде доказана. Не е ясно как е заблудила алармената система, как се е покатерила на резервоара и го е отворила, как и защо се е съблякла, а след това е взела дрехите със ебе си, и накрая – как е затворила резервоара.

След четири месеца разследване, полицията официално обявява своето становище. Няма следи от травми по тялото на починалата или свръхдоза наркотици. Причината на смъртта е удавяне по случайност и невнимание, като се предполага, че жената сама достига до резервоара за вода в състояние на психическа нестабилност, и се самоубива или не успява да излезе от него.

Всичко останало лежи мълчаливо между стените на хотел „Сесил“.

Семейството на Елиса съди хотела, но делото е спечелено от хотела през 2015.

В биографията на хотел „Сесил“ се нареждат още редица подозрителни истории и посетители. Сред тях са двама от най-известните серийни убийци – Ричард „Нощния ловец“ Рамирез и Джак Унтервегер. По време на престоя си в хотела Рамирез убива 13 жертви и това е най-активният му период. Накрая хвърля дрехите, с които извършва убийствата, в контейнера за боклук на хотела и изчезва през задната врата.

Джак Унтервегер е австрийски убиец и изнасилвач, който през 1991 г. отсяда в „Сесил“ и убива три проститутки от Лос Анжелис, като първо ги изнасилва, а след това ги удушава със сутиените им.

През петдесетте и шейсетте години има и други случаи – неколцина души избират „Сесил“, за да сложат край на живота си, заради ниските цени за престой и височината на сградата. През 1964 в една от стаите е убит мъж, който преди това е брутално пребит и изнасилен. Убийството остава неразгадано и до днес.

черната далия елизабет шорт

Има спекулации и че жертвата на брутално убийство през 1947 г. е свързана с хотела, но това не е официално потвърдено. Става дума за Елизабет Шорт, известна след смъртта си като Черната далия. Тя е намерена в парк в Лос Анжелис, разрязана на две, с издълбана с нож усмивка. И нейната смърт остава загадка. Някои твърдят, че хотелът е бил последната й спирка, преди смъртта.

Независимо дали има някаква връзка между всички тези случаи посредством необясними обстоятелства, или те са просто случайности на територията на „Сесил“, именно ужасите правят мястото изключително популярно и го поставят в списъка на феновете на мистерии.

 
 

Бившите мениджъри на Джони Деп го нарекоха „закоравял лъжец“

| от chronicle.bg, по БТА |

Бившите мениджъри на Джони Деп го нарекоха „закоравял лъжец“, след като даде интервю, в което каза, че са го разочаровали.

Актьорът заведе дело срещу „Мениджмънт груп“ през януари за повече от 25 милиона щатски долара, като я обвинява в измама и небрежност. Фирмата подаде насрещен иск, в който изтъкна, че Деп е харчил разточително за имоти, частни самолети, произведения на изкуството, въпреки предупрежденията им.

В интервю пред в. „Уолстрийт джърнъл“ Джони Деп задава въпроса защо фирмата не се е отказала от него като клиент, ако е харчел толкова неразумно. Това накара говорителят й Дейвид Шейн да заяви през Асошиейтед прес, че Деп е „закоравял лъжец, който отказва да поеме отговорност за възмутителното си поведение и принуждава други да лъжат вместо него“.

В съдебните документи фирмата посочи, че разточителният начин на живот на Джони Деп струва 2 милиона долара месечно. Той е платил 75 милиона за да купи и поддържа 14 къщи, сред които френски замък и верига бахамски острови.
Джони Деп отговори, че парите са негови и ще ги харчи както иска.

 
 

Пенелопе Крус: Олеле, каква жена!

| от chronicle.bg |

Пенелопе Крус е много неща. Танцьорка, актриса, бивша съпруга на Том Круз, настояща съпруга на Хавиер Бардем, носителка на „Оскар“. И на последно, но не и по важност място, една от нааааай-сексапилните, страстни и красиви актриси в Холивуд.

Днес тя навършва 43 години и смятаме, че е съвсем в реда на нещата да й честитим както си можем – не с пост във Facebook, а с галерия, чрез която читателите ни да си спомнят добрите й роли и да ги прегледат пак.

Включили сме в тази  галерия особена компилация от филми, в които Крус играе много добре, такива, в които самите филми имат безспорни качества, и някои, които не си струват гледането като продукции и актьорска игра, но в тях Пенелопе просто е ужасно секси.

Ами това е. Без повече приказки. Придвижвайте се бързо към снимките, знаем че това чакате.

 
 

Киа Моторс ще строи нов завод в Индия

| от chronicle.bg |

КИА Моторс подписа Меморандум за разбирателство с правителството на Андхра Прадеш, Индия за строителството на нова производствена база в Anantapur.

Споразумението бе подписано на официална церемония в град Виджаявада, част от Андхра Прадеш, югоизточна Индия. Инвестицията за първия завод на КИА в Индия, който се очаква да бъде въведен в експлоатация в края на 2017г., възлиза на 1.1 милиард щатски долара.

Стартът на производство е планиран за втората половина на 2019г., като капацитетът на базата ще бъде 300 000 автомобила годишно.

КИА планира производството на стратегически компактен седан и компактен SUV, специално насочени към индийските потребители. Заводът, разположен на площ от 2.16м2/536 акра, включва 4 основни цеха – щамповане, заваряване, боядисване и сглобяване.

Модерният завод ще предостави възможност на компанията да стартира продажбите си и в Индия, което ще спомогне за устойчивия ръст в продажбите, както на местно, така и на международно ниво. Индия е най-бързо развиващия се пазар на нови автомобили в света и 5-ти по големина в международен мащаб.

През изминалата 2016г. в страната са реализирани над 3.3 милиона автомобила. Експертите прогнозират, че до 2020г. Индия ще се превърне в третия най-голям пазар на автомобили в света.

 
 

„Историята на прислужницата“: какво трябва да знаете за сериала

| от chronicle.bg |

Когато през 1985 година канадската писателка Маргарет Атууд издава книгата си „Историята на прислужницата“ (The Handmaid’s Tale), светът е много различен. Романът е написан върху пожълтели листа и напечатан на германска пишеща машина, наета от Атууд, докато живее в Западен Берлин.

По това време Стената все още разделя обществото на две, а въздухът е наситен с усещането за Големия брат. Навсякъде цари чувство на недоверие.

В тази атмосфера се раждат светът на Гилаед и прислужницата Офред. В годините след създаването на романа, награждаван с редица престижни награди за литература,  Атууд винаги е казвала, че всичко, което се случва в нейната награждавана книга, е изградено по образ и подобие на неща от света около нас – от прислужниците на Яков в Библията до увеличаващите се нива на безплодие по света.

Това обаче не е спирало мнозина да се чудят дали Атууд всъщност не е пророк, особено като се има предвид как сериалът „Историята на прислужницата“ с участието на Елизабет Мос в ролята на Офред, се ситуира в 2017 година.

Действието в епизодите, създадени по романа, се развива в Гилаед – дистопично общество в близко бъдеще, в което темата за безплодието е водеща, а правата на жените са изпратени в миналото. За да гарантират приръста на населението си, властите в тоталитарната общност пращат млади и плодовити момичета в сексуално робство, за да помагат на заможните семейства да създават поколение.

Още преди премиерата на първия епизод от сериала, поддръжниците на Тръмп обвиниха шоуто в явен упрек към правителството му. Жени, облечени в костюми на прислужници, протестираха в Тексас срещу закон за абортите, а по време на женския марш през март имаше постери с известен цитат от книгата – „nolite te bastardes carborundorum“ („не позволявай на копелетата да те съсипят“).

Изглежда така, сякаш книгата е мрачно предсказание, в което Hulu са разпознали днешна Америка и затова са купили правата за създаване на сериала. Историята обаче е по-различна. Телевизията се заема със сериала през април 2016 година, когато Доналд Тръмп е кандидат за президент с малки шансове, а предизборната кампания тепърва се разгръща. Снимките на първи сезон са приключени около деня, в който новият американски президент полага клетва.

Това превръща „Историята на прислужницата“ в един от най-непреднамерено релевантните сериали в последните години.

Създателят на шоуто Брус Милър посочва, че ако сериалът по книгата на Маргарет Атууд звучи като анти-Тръмп изпълнение, то тогава авторката би трябвало да има умения за пътуване във времето. По думите му Гилеад има своя собствена политическа структура и тя е установена много отдавна.

Самира Уайли, една от звездите на шоуто и известен ЛГБТ активист, прочела книгата едва след като й дали ролята на Мойра – най-добрата приятелка на Офред. „Не бях запозната с „Историята на прислужницата“ на Маргарет Атууд, преди да прочета сценария. Невежо си мислех: О, виж, те са написали тази история за това време…точно сега, това е невероятно. След това да разбера, че е писана преди повече от 30 години, за мен беше ненормално“.

За Елизабет Мос, която е и изпълнителен продуцент на сериала, той е станал още по-тежък след изборите през ноември, след които епизодите изглеждат малко по-близки до реалността.

Мос и Милър са категорични, че някои сюжетни линии могат да напомнят за САЩ днес, но всъщност сериалът се занимава с много по-универсален свят и разглежда оригиналните теми, заложени в книгата на Атууд.

Сериалът по книгата на Маргарет Атууд може да се гледа в България по HBO.  Вижте в галерията жените в основните роли.