Българското изкуство – акцент в Международен арт форум в Южна Корея

| от |

Фондация Дома Арт изпраща българското изкуство в Корея като продължение на международния проект Дома Арт Фест „Пулсът на Южна Корея“ от 2013 г.

Българското изкуство ще бъде акцент в програмата на Международния арт форум в гр.Деджон, Южна Корея, поради изключителния интерес към българските автори. От 24 септември до 1 октомври т.г. осем български творци ще представят съвременното българско изкуство по време Daejeon Art Show. Представители на повече от 10 страни, като България, Румъния, Унгария, Финландия, Русия, Япония, Китай, Корея, Монголия и др., ще покажат своите млади таланти в различни жанрове на изкуството.

Темата тази година е „Ориент експрес“ и връзката между Европа и Азия, или доколко азиатското се оказва чуждо. Затова и мотото е: чуждото като свое – алиенация или антиалиенация!

Авторите, които ще представят България, са: Борис Праматаров, Калия Калъчева, Вито Валентинов, Милен Радев, Калоян Илиев-Кокимото, Петко Дурмана, Петя Савова и Ясен Згуровски. Заедно с тях на място ще направим паралел между миналото и настоящето на двете страни и ще поставим множество въпроси за това, доколко наистина сме различни.

Събитието е втора част от първото издание на DOMA Art Fest-а през 2013 година, когато у нас гостуваха художници, скулптури и танцьори от Южна Корея. Идеята на фестивала е всяка година да ни гостува определена страна, която представя най-интересното от съвременното си изкуство. След това в страната-партньор се представя българското съвременно изкуство.

Куратор на форума от българска страна е Фондация „Дома Арт“.

Каква е целта на участниците в Daejeon Art Show

Идеята е да се проследи влиянието между двете култури, на пръв поглед различни и разположени на два континента, но от друга страна – с много близки точки в миналото и настоящето.

Проектът има за цел да провокира и изследва чуждото и да го припознае като близко, да намери пътя към общото между тези, на пръв поглед изключително различни култури, било то като паралел от миналото или настоящето и да го предаде през своята призма. Така тази първоначална алиенация придобива нов смисъл и ни поставя в нови пространствени измерения, оголвайки множество въпроси и предоставяйки ни една нова база за иследване. Като тази. Колко всъщност сме различни? Чуждото наистина ли е чуждо или е отдавна познато.

Целта на изложбата е младите български художници да потърсят връзката между корейската и българската култура. Това може да е метафора или сарказъм на поп културата, съществуваща както в Корея, така и в България, или препратка към миналото и настоящето с днешен поглед. Може да се търсят прилики между историческите и културните традиции на двете страни, както и влиянието на Запада и Изтока върху съвременната култура като цяло.

В експозициите са търсени паралели и контрасти, общото и различното. Изложбите включват в себе си различни жанрове от съвременното изкуство в България: фотография, инсталация, илюстрация, живопис и др.

Фотографиите на Милен Радев ще провокират чрез паралела между така търсените от корейците стари къщи и села в България, които странно наподобяват корейските периферии и провинции.

Анимацията и илюстрацията отдавна са част от съвременния живот в Корея и този жанр се използва не само в анимационните филми или илюстрирани книжки, а е навлязъл дълбоко в институциите и цялостния облик на държавата. Днес нарисувани и забавни герои могат да се видят като символи на магазини, лекарски кабинети и болници, дори полицейски поделения и офиси.

Така няколко илюстратора – Каолоян Илиев-Кокимото, Ясен Згуровски, Борис Праматаров и Петя Савова ще покажат своето виждане за това съвременно явление и ще изследват влиянието му като вече масова култура. Ясен Згуровски и Кокимото работят предимно в стил поп-арт и ще изследват влиянието му от Азия (Корея) към Европа, в България. Подобно на тях Борис Праматаров ще покаже своето виждане от Европа върху азиатския комикс с няколко свои комиксови илюстрации. Илюстратор и дизайнер, Петя Савова ще нарисува специално нова творба за изложбата в комиксов жанр на същия принцип – провокирайки масовото влияние на анимацията и илюстрацията като жанр за възрастни.

Отвъд поп-арта Вито Валентинов ще представи своята инсталация CRITICAL MASS, създадена като необичаен кинетичен обект, напомняйки сцена от футуристичен филм за био-роботите – половин хора, половин роботи. По този начин той ще проведе паралел между бързо развиващите се и настъпващи все повече технологии от Азия към Европа. А Япония и Корея са лидери в разработката и масовото използване на роботи в съвременния живот.

За разлика от останалите Петър Дурмана ще се обърне не от настоящето към миналото, а от миналото към настоящето. Той ще направи паралел за историческата роля на двете страни като проводник на култура (религия и писменост) чрез видео инсталации и една съвременна „поп-будистка” скулптура.

 

Корейската културна вълна и България

Едно стихийно явление, предизвикано от корейската музика, филми, телевизионни драми, създаде културен феномен, наречен „корейска вълна“, която обърна погледите на света към азиатската република. Тя се превърна в безпрецедентна мания за корейска култура, разпространяваща се със завидна скорост. Най-популярната част от „корейската културна вълна“ е поп музиката. Близо половин милион са феновете й само в Европа. България също бе залята от корейската вълна – телевизионни драми, сериали по водещите телевизии и корейски музикални хитове. А феновете на поп музиката правят вече специални срещи у нас.

България и Южна Корея

Кисело мляко, Стоичков, Бербатов – това са синонимите на България в „Страната на утринната свежест“. Корейците приемат лесно чужденците, защото са отворени към „другите“, към „по-напредналите“. Нещо, което е типично и за българите. Националното цвете на Корея е „Розата на Шарон“, което се споменава и в националния им химн. Символът на България също е роза, възпята в собствен „химн“. Едно от популярните традиционни ястия в Корея е „кимчи“ – киселото зеле. Това е любимото блюдо и на поколения българи. Да не говорим за „таекуондо“, станало изключително популярно у нас. В областта на изкуството допирните точки са повече от видими. Живопистта и скулптурата са едни от най-разпространените изкуства както у нас, така и в Южна Корея. Картини от бита и културата на народа, пейзажи и портрети характеризират арт стила на двете страни. Опазването на природата е „топ тема“ както у нас, така и в азиатската република.

Паралел с миналото

Макар и разположени твърде далеч една от друга, България и Корея имат сходна история и играят важна историческа роля на двата континента. Корея, подобно на България по време на Османското иго, се намира дълго време под японски колониализъм. И двете страни са разделени на две след освобождението си. Подобно на България, Корея също разпространява китайската писменост и религия към другите страни в региона, вкл. и Япония. Ако това не беше се случило, писмеността и цивилизацията в Япония днес биха изглеждали по съвсем различен начин. Така, чрез духовното и културно наследство, двете държави изиграват изключително важна роля в регионите си.

Европа и Азия

Днес градове като Сеул и Деджон приличат на мегаполисите Лондон и Париж, които с магнетизма си привличат творци от цял свят. Сблъскват се културите между Изтока и Запада, заличавайки бариерите на чуждото.

Безспорно е, че азиатската култура днес оказва силно влияние върху Европа. Много европейски художници са повлияни от комикса, мангата или традиционните азиатски пейзажи. За нас, европейците, Азия е митична, далечна. Но колкото повече опознаваме нейните традиции и култура, толкова повече прилики откриваме. Колкото повече навлизаме в дълбините на „чуждото“, толкова повече то става част от нас. Защото сблъсъкът на културите води до тяхната симбиоза.

Фондация “Дома Арт”

Борис Праматаров ще представи своите демони

Една от големите надежди на българската илюстрация, учил в България, Белгия, Корея. Обича да мисли в черно-бяло, защото е човек на крайностите. Пада си по природата, по добрите идеи и по рисуването…“защото рисуването-това съм аз“. Вълнува се от грозотата, като контраст на красивото. Защото „красотата е маска на грозното“. Неговият път към положителното е изобразяване на отрицателното. Светът му е в черен цвят, погълнал всички други гами. От Корея донесе книга с „My Demons“.

Калия Калъчева ще участва с изложбата „Златната среда“
„Златото е символ на материалното благополучие. Материалността около нас става доминираща, предметите и дори жилищата ни се превръщат в златни, защото са най-ценното което имаме“, казва художничката. „Така средата, в която живеем, се превръща в златна. Ценностите отдавна са сменени. „Златни“ са панелките ни, „златни“ са магистралите, „златен“ е градът ни.“ Платна на талантливата млада авторка са притежание на частни колекционери у нас и в чужбина, както и на Националната художествена галерия.
Вито Валентино представя CRITICAL MASS
Учил графика, живопис, скулптура, инсталации, филмова режисура в България и Холандия. Тази смесица от изразни средства обяснява хибридния характер на работата му. Проектът Critical Mass е цялостна визуализация на дебютния албум на български изпълнител. Вито е вдъхновен от електронния звук и създава кинетична скулптура за илюстрация на звука. В стилистиката на научно-фантастичен филм скулптурата става главен герой на абстрактна визуална история. Мрачният тон на албума придобива материаленост именно чрез тази скулптура.
Милен Радев ще участва с част от проекта „5000 копия“
Фотограф, иска да живее на село, бил е част от Националната гвардия на Президентството. Негови работи са публикувани в редица български и международни издания, като EVA, GIA, Playboy, Vice, Списание Едно, JOY, Capital Light, GUN Fashion Art Magazine, Фотобюлетин, както и в книжките на немското издателство 1%ofONE. Автор е на самостоятелни изложби и инсталации, показвани в България и Германия. „Не всяко копие е копие на баща си“, „Копието с действителни лица и събития не е случайно“, играе с думите Милен Радев. Работи върху усещанията – за количество, за движение. Иска да накара зрителя да ги възприема като късометражни филми, като кадри.
Калоян Илиев – Кокимото ще представи новия проект „Global Warminc“

Посланията на Кокимото са социално ангажирани, работите му са точни и ясни. Ако всички се вълнуват от птичия грип, той прави нещо, свързано с темата. Защото „аз съм социален художник“. Калоян Илиев си има метод за справяне с всичко – това е самоиронията, хумора, сарказма. Чувства се успял. „Най-доброто нещо по време на криза е културният продукт, защото културата винаги спасява света“, казва Кокимото, учил както в България, така и във Франция. Графики, рисунки, колажи, фотографии, инсталации илюстрират неговите необикновени и помрачени светове. И всичко това -пречупено през призмата на социалните проблеми.

Петко Дурмана ще участва с нарисуван човешки череп, на който изобразява лицата на съвременната поп-култура. Главен герой е певецът PSY с Gangnam Style. И още един проект с използване на високи технологии. Това е корабче с код – като го снимаш ти показва история за неотдавна скандално потъналия кораб в Южна Корея

Първият български художник, направил изцяло създадено за интернет изкуство, като използва в творбите си „добавена реалност“. Първият български художник, който използва различни приложения на инфрачервеното излъчване и създава инфрачервена фотография. Инсталации, скулптури, фотографии на автора, работещ от години в Лондон, са показвани на едни от най-важните форуми за изкуство и технологии по света. Възможно ли е черното да стане бяло? Какво ще стане със Земята, ако потъне в мрак? Как би оцелял човек, незащитен от скривалищата, по време на ядрена зима? Ами с палатка, спален чувал, висококалорични бисквити, обикновена газова печка, манерка и без нищо, което да съдържа силиций. Това е рецептата на автора, сигурен, че ще оцелеем.

Петя Савова ще представи серия илюстрации, специално нарисувани за събитието. Темата е, какво хората причиняват на животните, но в обърнат вариант: риба яде с нож и вилица човек, маймуна прави експеримент на човек и др.

Илюстратор, типограф, аниматор, моден гуру, концепт артист, учил в България и Норвегия. Професионален софтболен играч, кара кабрио, горд собственик на мотор, сестра и заек. Петя е една от надеждите на съвременната визуална сцена. Тя е дизайнер на сноубордите Airtracks и на скейтбордовете на Insomnia. Скучната работа убива, убедена е Петя, а последният й проект „Кариера с кауза“ бе селекциониран сред най-добрите реклами в световен мащаб – Ads of the World. Художниците мечтаят с един плакат да променят света. Петя Савова знае, че това е трудно и невъзможно, но е твърдо убедена, че ако успееш да промениш дори едно мнение, това вече е постижение.

Ясен Згуровски ще представи на форума илюстрации в стил „поп-арт“, с лека ирония и философия от единичната до колективната индивидуалност

Художник вълшебник, на чийто илюстрирани светове се радват в Англия, Канада, Италия, САЩ, Сингапур, Чехия и къде ли още не. Най-спокойният човек на света, който си пада по кича и живее сред разноцветни дъги и еднорози. За него кичът е готин, защото е цветен, а това дразни окото и „ухото“. Радва се, когато види нещо кичозно, защото му носи разнообразие. Живее в паралелни реалности, за да му е красиво, да има цветове и доброта. Харесва романтиката, цветната палитра, не обича мрачните светове. Интересен му е „поп-артът“. „Спокойно“ е най-честата дума в комуникациите на Ясен. Защото „драмите“ си ги правим сами, започваме да им вярваме и става опасно.

 

Мисията на фондация Дома Арт е да осъществява стойностни проекти, като увлича повече публика към културата, изкуството, градската архитектура и развитие, да провокира културен обмен и взаимодействие между местни и чуждестранни автори. Фондацията подкрепя творци от цял свят и създава възможности за развитието на изкуството и културата. Сред основните цели на Дома Арт е подпомагането на талантливи творци да натрупат опит и контакти в международна среда и да достигнат до световния пазар на изкуство, посредством разнообразни събития като изложби, семинари, фестивали, конференции, дискусионни форуми, интерактивни презентации, създаване на условия за комуникация на града със средствата на изкуството и културата, развиване на платформа за съвременно изкуство и култура.

 

 
 

Джиджи Хадид стана модел на годината

| от chronicle.bg |

Джиджи Хадид бе коронясана като международен модел на годината, а „Александър Маккуин“ бе обявен за най-добър британски моден лейбъл на церемонията за Британските модни награди за 2016 г.

Топ дизайнери, модели и знаменитости не се уплашиха от студеното време в Лондон и минаха по червения килим пред „Ройъл Албърт хол“ за церемонията.

21-годишната Джиджи Хадид победи в надпревара с по-малката си сестра Бела, Кендъл Дженър, Адуа Абоа и Линейзи Монтеро за топ отличието за модел.

„Александър Маккуин“ спечели съревнованието за най-добър британски лейбъл, а „Гучи“ получи наградите за лидер в международния бизнес и за международен дизайнер на аксесоари.

 
 

Десет сериала, които свършиха прекалено рано

| от |

Американската телевизия е известна с това, че може да разбие сърцата на феновете само с един свой замах. Като прекрати любимото им шоу, като убие най-обичания им персонаж… Примерите са безброй в дългите години правене на качествени сериали.

Много от сериалите, които стартираха в сезон 2016-2017 така и не доживяха да видят новата година и… новия си сезон. Някои биват прекратени още преди да се докоснат до малкия екран, а други дори не изкарват цял сезон.

Независимо колко нагади има един сериал, колко подписки се направят и какво говорят феновете за културното му наследство, когато една телевизия реши да дръпне шалтера на някое шоу, то вече е обречено. Малко са примерите, като „Анатомията на Грей“, Family Guy и прочие, които могат да се похвалят, че са видели живот след телевизионната си смърт.

Разбира се, върлият телевизиоман познава и злощастни примери на сериали продължили по-дълго, отколкото е редно. И успели да отегчат нещастната си аудитория до смърт.

Истината е винаги някъде по средата и е редно да знаеш кога да спреш и да се откажеш. Прекалено рано обаче никога не е добра идея. Особено, ако имаш потенциал. Ние сме събрали за вас 10 телевизионни шоута, които приключиха пътя си от малкия екран към нечий хол прекалено рано. Поне според нас. В галерията горе.

 
 

SASA Asian Pub: Преобръща представи!

| от Спонсорирано съдържание |

На 7 декември представите за  ресторант, забавление, вкусна храна и цени буквално ще се преобърнат!

2000 кв. метра площ, 7 метра височина, 700 седящи места, ресторант и бар, обединени от обща сцена, на която постоянно нещо се случва.

Витоша “нахлува” през огромните остъклени витрини, създавайки усещане за полет над града, а огромният аквариум “потапя” посетителите в тайнството на подводния свят.

Най-доброто от 7 световни кухни с превес върху азиатската

Знаковите блюда на Китай, Япония, Тайланд, Монголия и  Сингапур, приготвени специално за SASA Asian Pub от световни шеф-готвачи.
Всички вкусове са адаптирани към българския, като запазват здравословните съставки и начин на обработка, характерни за азиатската кухня. Ястията едновременно засищат и оставят чувство за лекота и прилив на енергия.

В SASA Asian Pub, освен азиатска кухня, се предлагат автентични американски барбекю специалитети, италиански брускети, френски десерти, средиземноморски деликатеси…

Барът е „въоръжен“ със сто различни вида напитки от цял свят, сред които авторски азиатски коктейли и разнообразие от кафе специалитети.

SASA не е просто ресторант, а азиатски пъб, където забавлението е целодневно и гарантирано.

На сцената, обединяваща ресторанта с бара и кафето, се редува жива музика с DJ сетове и шоу програми.

В SASA Asian Pub денят започва със сутрешно кафе, преминава в обяд с колеги, неусетно се удължава до следобеден коктейл или десерт, за да да стигне до вечеря с приятели и танци до късните часове с питие в ръка.

SASA Asian Pub е целодневно заведение, където независимо сам или с компания, всеки се чувства на мястото си.

SASA Asian Pub преобръща представите за ресторант!

Не на последно място SASA Asian Pub ще преобрне и представите за достъпност.

“Преживяването”, наречено SASA Asian Pub е напълно възможно да се превърне в ежедневие, без това да обърка месечния бюджет.

Достъпността е в основата на концепцията на веригата, за да може иновативната идея на SASA Asian Pub да бъде възприета от най-широк кръг хора и да се превърне в начин на живот.

Sasa Asian Pub в Парадайз център отваря на 7-ми декември.
Заповядайте да ви се представим!

 
 

CC Catch, Sandra и Samantha Fox ще се качат заедно на сцената на Арена Армеец

| от chronicle.bg |

Не една, не две, а три от най-големите диско диви се събират в София. Иконите на евродиското от 80-те и 90-те CC Catch, Sandra и Samantha Fox ще се качат на една сцена специално за най-мащабното и лудо шоу, което България някога е виждала.

CC Catch, Sandra и Samantha Fox идват в София за първия концерт на платформата HITS ONLY, която дава сцена на най-обичаните парчета от целия свят, от всевъзможни години и жанрове. HITS ONLY не си поставя стилови граници, а следва един единствен принцип – хитове, хитове и пак хитове. Каква ще бъде следващата гореща комбинация, засега остава тайна. Дотогава обаче всичко е ясно – на 29-и април в София ключовата дума ще бъде ДИСКО!

Трите кралици на този стил, идващи в Арена Армеец за първото грандиозно парти HITS ONLY, едва ли имат нужда от дълго представяне.

CC Catch или Каролина Катерина Мюлер започва да пее още от дете. Големият ѝ пробив е през 1985 г., когато излиза дебютният ѝ сингъл I Can Lose My Heart Tonight. Следва луд успех, 5 албума и 12 хита в топ 20. Незабравими остават още Cause You Are Young, Strangers By Night, Heartbreak Hotel и много други. Открива я Дитер Болен от Modern Talking и съвместната им работа я изстрелва до върха. След момент на кратка пауза CC Catch възобновява кариерата си и от края на 90-те не е спирала с участията си по целия свят.

Sandra Аnn Lauer или просто Sandra е една от най-големите световни диско звезди през 80-те и началото на 90-те. През този период всички знаят наизуст хитовете ѝ (I’ll Never Be) Maria Magdalena, In the Heat of the Night, Everlasting Love, Secret Land, Hiroshima и Don’t Be Aggressive. В пика на своята слава Sandra оставя далеч зад себе си в музикалните класации даже звезди от ранга на Madonna. Дискографията ѝ включва 16 албума, а малцина знаят, че тя е и един от гласовете в албумите на Енигма, проект на понастоящем бившия и съпруг Майкъл Крету, продуцирал още Boney M, Milli Vanilli и Майк Олдфийлд.

Samantha Fox също е родена, за да се представя пред публика и да бъде известна и желана. Освен диско дива, британката е и актриса, еротичен модел, и дори талантлив автор на песни за други изпълнители. През 1986 г. музикалната ѝ кариера се изстрелва в орбитата с хита Touch Me (I Want Your Body), който става номер 1 в 17 държави, а тя се превръща в секссимвол за едно цяло поколение. През 1988 г. получава номинация за най-добра изпълнителка на наградите Brit. Днес в кариерата ѝ блестят 8 албума и десетки хитове, които я правят една от най-големите звезди от края на 80-те. Тя е и първата британска певица с три хита в американския топ 20.

Билетите са в продажба от 11:00 ч. на 6.12.2016 г. и са достъпни в бензиностанции OMV, The Mall, касата на Арена Аремец, Български пощи и мрежата на Eventim.bg. Промоционалните билети са на цени от 35 и 45 лв., след изчерпването им цените ще са 50 и 60 лв.