За Летище София : според мен е идеално

| от |

Автор : Веселин Николов (http://dzver.com). Публикуваме тази гледна точка, защото я смятаме за интересна. В никакъв случай тя не изразява позиция на Chronicle.bg. Готови сме да публикуваме всяка гледна точка по темата.

Крис ме предизвика неволно във Facebook с твърденията си, че Летище София (SOF) е мръсно и отвратително, приложил е снимки. (позицията на Крис в 13:20)  Според мен е идеално и следва научен труд, с който го доказвам.

Sofia-airport

Ето пирамидата на летищните потребности, на база която оценявам летищата. Системата е много стройна.

Тоалетните

Първата спирка в новата държава е тоалетната. По тоалетните ще ги познаете. Какво е нужно на една летищна тоалетна, за да получи 5 звезди от dzver.com?

1. Писоари. Колкото и да чистят чистачите, писоарите са истински кеф в сравнение с разбитите мръсни тоалетни, които е доста вероятно да откриете на летище без писоари.
2. Мивки под наш контрол. Възможността да определя колко дълго да тече водата е важно за мен. Мивките с таймер са ясно послание “намокри върха на пръстите и изчезвай, всички ще си мислят че си се измил”.
3. Кърпи за бърсане. Летищните такси са високи, заслужил съм си една салфетка от 1 стотинка. Огромна част от летищата предлагат само духалки, което по същество е “обърши се в тениската си”, след като всички видят, че си си намокрил ръцете.

SOF получава около 4.5 звезди по тези критерии, само защото има ужасно готини тоалетни на някои места, а нашите са просто ОК.

Вода

Продажбите на вода са основен източник на доходи по летищата. Специално за целта са приети закони, които задължават охраната да изземе всички шишета от пътниците.

Критерият ми тук е цена на пластмасова бутилка от 0.5l. 98% от европейските летища са с цени от порядъка на 3-3.50 евро, а бутилките често са с гадна шумкаща пластмаса и микрокапачки. Плащаме 3.50 евро, заслужаваме макрокапачка!

SOF разполага с вода от 2лв на вендинг машината на горния етаж. Това са 5*.

Храна

Храната по летищата е важна основно за хъбовете, където имаме connecting flights. Там можете да купите основно пластмасови полуфабрикати на цената на гурме ресторант в центъра, върху маси непочиствани от дни, и със зле платен обслужващ персонал.

За 5*, летището трябва да разполага с храна, която изглежда не-пластмасова и не-полуфабрикатна, и е на прилична цена.

SOF разполага със сандвичи с малко шунка и кашкавал, които са неотровни. Това са 3*, защото светът е открил hamon и на някои места сандвичите са също така и вкусни.

Security & Passport Control

1. Колко дълго се чака на опашки? – Всяко US летище посреща с 2 часови опашки. Трябва да заменят националния си символ с летищна опашка, ако изпреварят французите.
2. Колко пъти? – често заради глупаво устройство на летището се налага да минавате неколкократно през проверки.

Check-in-to-gate времето на SOF е 5 до 10 минути. Напълно възможно е за 20 минути да стигна от вкъщи до гейта си.

Отдалеченост на гейтовете

Има летища, на които от гейт до гейт се налага да вървите 20 минути, да пътувате с автобус или влак, и да минете през секюрити и паспорт контрол. Шарл де Гол е хубав пример. Автобусчето, което обикаля около терминалите го прави по най-външната точка, която има форма на криво зъбно колело и около 50 знака СТОП. Сега си представете SOF с неговите 10-тина гейта. 5*.

Wi-Fi

След като сме свършили всички задължителни неща, време е да си чекнем мейла.

Световният стандарт е Free Wi-Fi за 30 минути, безумно скъпо след това. На много места Wi-Fi няма или не е Free и не може да се чекирате във Foursquare. В София е Free и неограничен, дори не трябва да приемате agreement.

Натрапчиво повредени неща

Неработещи асансьори (CDG, MUC), стълбища, които приключват със заключена врата или правят кръгчета (FRA, CDG), неадекватен персонал (EZE), неадекватни вендинг машини (LHR)

В София има 3 ескалатора и те просто работят.

Евтин и бърз трансфер до града

И тук стандартите се налагат от SOF. В интерес на истината съм попадал на летища, които се конкурират по достъпност – SFO (Сан Франциско) с метро от $8 и такситата в Лисабон – 12-14 Euro. 50 долара е средното ми очакване за трансфер, като на места дори метрото е отвъд тази цена, ако изобщо работи.

Lounges

След определено натрупване на мили, добивате достъп до Lounges, където обикновено седалките са по-удобни, има душове и безплатно ядене. В SOF това са вафли и минерална вода, така че тук отстъпваме. Проблемът е, че в SOF единствената полза от Longues е да спестите 2-та лева за минерална вода от вендинг машината, докато тичате към гейта, защото бординга вече е започнал.

Извод

Летище София е чудесно, макар и с козметични забележки. Не изглежда много добре на външен вид, иначе си е супер. Предпочитам го пред огромна част от летищата, на които съм попадал.

 
 

София Вергара – съдена от ембрионите си

| от chronicle.bg |

Звездата от „Модерно семейство“ София Вергара е съдена от…два замразени ембриона, които е заплодила заедно с бившия си партньор. 

Зародишите, наречени Ема и Исабела, са вписани в документите по съдебното дело.

Вергара се раздели с Ник Лоб през 2014 година, след като той вече веднъж се опита безуспешно да я съди за попечителството над ембрионите. Според новото дело обаче самите ембриони са били лишени от наследството, което им се полага според тръста, основан на тяхно име, защото Вергара отказва да им позволи да се развият и да бъдат родени, както първоначално е предвидено. Тръстът е създаден за тях в Луизиана, въпреки че ембрионите се намират в Калифорния. Лузиана е „пролайф“ щат и според законите му оплодена яйцеклетка е виждана като „юридическо лице“. В документите по делото фигурират имената на оплодените яйцеклетки, но не и на самия Лоб. Делото иска попечителството на зародишите да бъде дадено на Ник Лоб, който да им осигури раждане и живот.

София Вергара и Лоб преминаха пред инвитро процедура през 2013 година. Договорът, подписан от двамата тогава, постановява, че никой от тях не може да прави каквото и да е с ембрионите без съгласието на другия.

Адвокатите на Вергара подчертават, че тук дори не става дума за ембриони, а за оплодени яйцеклетки и единствената причина да бъде заведено делото е, за да намери как Ник Лоб да свързва името си с това на Вергара.

 
 

„Западен свят“ задмина Game of Thrones

| от chronicle.bg |

Последният епизод от първи сезон на сериала „Западен свят“ привлече 2.2 милиона зрители. Спрямо първия епизод, излъчен през октомври, зрителите на шоуто са се увеличили повече от два пъти.

Със средно по 12 милиона зрители на всички платформи, „Западен свят“ се превръща в най-гледания първи сезон на сериал по HBO.

Шоуто е определяно като търговски успех, като освен това се радва и на доброто отнишение на критиката. То се приема за първия наистина голям хит на HBO от януари 2014 година насам, когато започна „Истински детектив“.

Какво не знаете за актьорите от „Западен свят“.

 
 

SASA Asian Pub: Преобръща представи!

| от Спонсорирано съдържание |

На 7 декември представите за  ресторант, забавление, вкусна храна и цени буквално ще се преобърнат!

2000 кв. метра площ, 7 метра височина, 700 седящи места, ресторант и бар, обединени от обща сцена, на която постоянно нещо се случва.

Витоша “нахлува” през огромните остъклени витрини, създавайки усещане за полет над града, а огромният аквариум “потапя” посетителите в тайнството на подводния свят.

Най-доброто от 7 световни кухни с превес върху азиатската

Знаковите блюда на Китай, Япония, Тайланд, Монголия и  Сингапур, приготвени специално за SASA Asian Pub от световни шеф-готвачи.
Всички вкусове са адаптирани към българския, като запазват здравословните съставки и начин на обработка, характерни за азиатската кухня. Ястията едновременно засищат и оставят чувство за лекота и прилив на енергия.

В SASA Asian Pub, освен азиатска кухня, се предлагат автентични американски барбекю специалитети, италиански брускети, френски десерти, средиземноморски деликатеси…

Барът е „въоръжен“ със сто различни вида напитки от цял свят, сред които авторски азиатски коктейли и разнообразие от кафе специалитети.

SASA не е просто ресторант, а азиатски пъб, където забавлението е целодневно и гарантирано.

На сцената, обединяваща ресторанта с бара и кафето, се редува жива музика с DJ сетове и шоу програми.

В SASA Asian Pub денят започва със сутрешно кафе, преминава в обяд с колеги, неусетно се удължава до следобеден коктейл или десерт, за да да стигне до вечеря с приятели и танци до късните часове с питие в ръка.

SASA Asian Pub е целодневно заведение, където независимо сам или с компания, всеки се чувства на мястото си.

SASA Asian Pub преобръща представите за ресторант!

Не на последно място SASA Asian Pub ще преобрне и представите за достъпност.

“Преживяването”, наречено SASA Asian Pub е напълно възможно да се превърне в ежедневие, без това да обърка месечния бюджет.

Достъпността е в основата на концепцията на веригата, за да може иновативната идея на SASA Asian Pub да бъде възприета от най-широк кръг хора и да се превърне в начин на живот.

Sasa Asian Pub в Парадайз център отваря на 7-ми декември.
Заповядайте да ви се представим!

 
 

Къде отиват мазнините, когато сваляме килограми

| от chronicle.bg, по iflscience.com |

Диетите и хранителните режими често са в устите на хората. Оказва се обаче, че има много митове за свалянето на килограми. Някои хора смятат, че мазнините се превръщат в енергия или топлина. Други пък твърдят, че се секретират или направо, че се превръщат в мускули.

Всъщност това съвсем не е така. Андрю Браун от Университетът на Ню Саут Уейлс и австралийският физик и тв водещ Рубен Мийрман откриват, че когато губим мазнини, всъщност ги издишваме.

„Царува стряскащо незнание около метаболичните процеси при отслабване“, казва Браун. Мийрман добавя: „Правилният отговор е, че по-голямата част от подкожната мазнина се издишва под формата на въглероден диоксид. Отива във въздуха.“

Те са изчислили, че за да загубим 10 килограма мазнини, ще ни трябват 29 килограма кислород, а ще произведем 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода.

Това, разбира се, не означава, че ако дишаме повече, ще отслабнем по-бързо. Означава само, че ще ни стане лошо и можем да загубим съзнание.