Нова терористична заплаха вдигна британските летища под тревога

| от |

Експерти се страхуват, че главният специалист на „Ал Кайда” по направата на бомби може да работи с групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, а джихадисти с гражданство от западни страни може да участват в атентати срещу самолети. Именно опасенията за дейността на Ибрахим Хасан ал Асири и неговата готовност да си сътрудничи с джихадистите в Сирия и Ирак стоят зад решението за засилване на мерките за сигурност на летищата във Великобритания и други европейски страни, пише вестник The Guardian.

rtr2ec8f.si

Асири е саудитски химик, който прави бомби. От години той е в списъка на САЩ с най-търсените хора, защото се смята, че може да стои зад много дръзки опити за сваляне на презокеански полети. Предполага се, че той използва знанията си на химик, за да измисля все по-изобретателни начини за скриване на експлозиви.

Нова информация, която за първи път свързва Асири с две групи в Сирия и Ирак – „Фронт ан Нусра” и „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, е причината за настоящата повишена тревожност. 
Западът се опасява, че направени от Асири и умело скрити бомби може да бъдат качени на презокеански полети от хора, които са граждани на САЩ или на европейски страни.

Терористи планират да използват нови скришни бомби, поставени в лаптопи и дори в човешкото тяло, за да свалят летящи за или от САЩ пътнически самолети, пише вестник The Telegraph.

Охраната на летищата във Великобритания, САЩ и други страни бе засилена заради опасенията, че специалисти на „Ал Кайда” са произвели нов експлозив, който може да премине съществуващите средства за проверка.

Заплахата, за която предупреди американското разузнаване, вече има отражение върху британските летища, където пътниците са подложени на по-засилен и строг контрол.
Пред летуващите се очертава перспективата за лято на закъснения на полетите и хаос с дълги опашки по летищата, коментира вестникът.

Британските летища са под тревога за терористична опасност заради опасенията, че фанатици от Йемен и Сирия са обединили сили, за да извършват атентати с „невидими” бомби, коментира британският вестник The Mirror.

Предполага се, че най-изявеният специалист по производството на бомби в „Ал Кайда” Ибрахим Хасан ал Асири работи по устройство, което може да избегне скенерите и дори да бъде скрито в тялото на терориста или в електронно оборудване. Смята се, че неговият екип в Йемен е изработил „човешка бомба”, след като се е свързал с джихадисти в Сирия, където стотици британци и още хиляди мюсюлмани от западни страни участват във войната срещу диктатора Башар Асад.

Пътниците бяха призовани към търпение, а вицепремиерът Ник Клег предупреди, че допълнителните мерки за сигурност, които вече са въведени, може да бъдат прилагани дълго време.

 
 

13 сериала, които ще искате да изгледате на екс

| от chronicle.bg |

Някои сериали просто не те оставят на мира!

Сериалите са виновни за толкова много изпуснати пътувания, тежки работни дни и провалени сесии по света. Хората, независимо от възраст и пол, будуват до ранни зори само за да изгледат още един епизод.

И това е прекрасно! Сериалите са прекрасно забавление, което често ни отделя от ужасите на реални свят, показвайки ни доста по-ужасен. Затова в днешната ни галерия сме събрали 13 сериала, които ще искате да изгледате наведнъж. Приятна събота и неделя!

 
 

Половин ден на снимачната площадка на „Съдби на кръстопът“

| от Евелина Бонева |

Водена от чувството за самоунижение, значително превъзхождащо баналното чувство за самосъхранение, отивам да се снимам във видно българско риалити шоу. Ще играя добра сестра. Денят започва подобаващо: алармата ми звъни в 07.00, 07. 05, 07.10 и 07.15, което е най-късният час за ставане.

Събуждам се в 08.05 ч. Грабвам петте тоалета за снимките, правя кафе за колежката, която ще ми вдигне косата с фиби и излизам. Полагам кафето внимателно в отредената му дупка в автомобила и през целия път карам изключително внимателно, за да остане там, където му е мястото. Пристигам благополучно на уреченото място и само два от петте тоалета са залети обилно с кафе. 

Закъсняла съм с малко повече от 30 минути и вече целият екип ме мрази.

Оказва се,че няма гримьор и в рамките на една минута трябва да преглътна мисълта,че ще ме дават по телевизията с анемична кожа на циреи. Нищо, никой не е перфектен, а и камерата ме обича. На касетките от детството ми съм супер сладка. Положителната страна е,че художничката харесва тоалетите ми и ги нарича стилни.Самата тя се е барнала в  пищящо лилава риза в стил граф Дракула и островърхи обувки на платформа. Това малко ме обърква, но нямам време да разсъждавам върху стила си,тъй като ме набутват в една кола, заедно с екранната ми фамилия и потегляме към дестинацията на снимките.

При преобличането установявам, че чорапогащникът ми се е скъсал отдолу, но не мисля,че е фатално, тъй като се преобличам само пред десетина човека. Гримирам се сама, така че да изглеждам като добра сестра с лек дневен грим и приятно лице. Уви, бъркам си със спиралата в окото, то започва да тече, размазва молива и заприличвам на хибрид между Кийт Флинт и клоуна Pennywise.

Първата сцена минава добре. Момчето, което отговаря за микрофона, залепва жици по бедрото и гърдите ми, което ме кара да се чувствам едновременно опасна, сексапилна и с поставен Холтер за следене на сърдечния ритъм. Нещо като Салма Хайек и Пенелопе Крус в онзи филм, в който са каубойки.

Само с едно единствено неволно движение на ръката залепям малкото микрофонче в ъгъла на съседната маса и от него започва да се чува пищящ звук.

След като го сменят с друго микрофонче, вече съм готова да демонстрирам таланта си. Оказва се, че съм доста естествена и режисьорът изпитва видимо удоволствие да работи с мен. Докато за другите е достатъчен само един дубъл, с мен прави поне по пет. Очевидно му харесва повече време да съм пред камерата.

Държа се толкова естествено, че на сцена номер 2 минавам вместо пред, през оператора, за да стигна до бара, при което го блъскам и той почти изпуска камерата, което май го докарва до прединфарктно състояние.

Вече е ясно,че телевизията е едно от моите призвания и се чувствам съвсем натурално пред обектива на камерата.

Уви, след малко става също толкова ясно,че сервитьорството не е. Опитът да пренеса табла с две чаши портокалов сок завършва със спорен успех, две счупени чаши и петна от портокал до петната от кафе. Но пък в крайна сметка актьорите не са длъжни да владеят други умения, освен да актьорстват. Не си представям Мерил Стрийп или пък Къванч Татлъту да носят табли. Така че злополуката по никакъв начин няма да попречи на Холивудската ми кариера.

И понеже съдбата обича смелите, утре продължавам.

 
 

Премиера на новия смартфон HTC U през май

| от chronicle.bg |

HTC официално обяви, че на 16 май ще представи новия телефон HTC U.

Най-интересното около модела е новата функция Edge Sense, която ще работи чрез сензори, вградени в рамката около телефона. Т.е. – корпуса на телефона ще може да се използва за различни неща.

C18o95WUkAAqdAV.jpg large

Това не е съвсем нова технология, но HTC са я усъвършенствали.

Очакванията за смартфона са 5.5-инчов дисплей с резолюция 2560 х 1440 пиксела, процесор Snapdragon 835, 12-мегапикселова задна и 16 MP предна камера, както и операционна система Android 7.1 Nougat.

 
 

Съботна рецепта за еклери

| от chronicle.bg |

Ще ви прозвучи трудно… ще се изплашите… Но всъщност пареното тесто не се прави толкова трудно. Дори и да е без глутен. Както казва Роси – възможно е, а магията се намира в кухнята.

Всяка седмица Росица Гърджелийска ни предлага от своите рецепти за вкусотии, направени по нестандартен начин.

Роси работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога й www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето нейната рецепта за безглутенови еклери: 

Нужни продукти:

125 мл вода
125 мл пълномаслено мляко
110 гр масло
140 гр безглутеново брашно – комбинация картофено, тапиока и оризово
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
4-5 яйца
4 какаови зърна – обелени и счукани

Предложение за крем:

300 гр маскарпоне
1 с.л. кисело мляко
2/3 ч.ч. кафява захар
ликьор Амарето

Ще ви е нужен пош с голям кръгъл накрайник, за поставянето на крема  в еклерите.

еклери роси

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера загрейте водата, млякото, маслото, захарта и солта и разбъркайте с дървена лъжица до пълно смесване.

Когато течността заври добре, наведнъж добавете брашното и започнете да бъркате много енергично до получаване на тесто, което да се отлепи от стените на тенджерата. Целия процес отнема секунди. След като се отдели от стените, продължете да бъркате още 20-30 секунди.

Прехвърлете тестото в купа и оставете да изстине леко, но трябва все пак да си остане доста топло.

Едно по едно започнете да добавяте четири яйца, като всяко яйце трябва да се поеме от тестото и то да стане еднородно, преди да се добави следващото. За първите две яйца може да използвате миксер, но след това продължете с дървена лъжица.

Тестото трябва да стане меко, но не течно и в никакъв случай твърдо. Може да ви се наложи да използвате част от петото яйце. Така че предварително си разбийте петото яйце и остатъка ще използвате за намазване на еклерите преди печене.

Прехвърлете тестото в пош с широк, кръгъл накрайник и се шприцоват топки с около 3 см диаметър върху хартия за печене или още по-добре – силиконова тавичка за печене.

Загладете повърхността с четка с остатъка от петото яйце, като действате внимателно, без натиск.
Поръсете със счуканите какаови зърна.

Пекат се на 200 градуса без вентилатор около 25 минути, в моята фурна стават за около 45 минути, като ги оставям вътре във фурната, след като съм я изключила, за да се изсушат още повече. Трябва да станат златисти като на снимките. Ако не са – продължете да ги печете.

Трябва напълно да изстинат върху решетка, преди да се напълнят с крем.

Разбийте маскарпонето с киселото мляко и малко по малко добавете захарта. Недейте да разбивате твърде дълго време, за да не се пресече.

Добавете ликьора, ванилия и каквито други аромати искате и внимателно разбъркайте с лъжица.

Напълнете еклерите със шприц. Внимание – пристрастяващи са!