Забавни факти за деня на Св. Патрик

| от chronicle.bg |

Националният празник на Ирландия – Св. Патрик се чества всяка година на днешния ден. В много държави 17 март се приема за празник на ирландския дух и се организират различни чествания.

В Ирландия се отбелязва с пиене на ирландско уиски и бира Guinness, паради, трилистни детелини и леприкони като аксесоари. В повечето страни – с партита с дрескод зелено и хубава бира. В САЩ се провеждат шествия в големите градове, а реката в Чикаго се боядисва в зелено. В Канада най-големи са честванията в Монреал, чийто флаг съдържа трилистна детелина в долния десен ъгъл. Там ежегодният парад се осъществява от 1824 година. В Буенос Айрес всяка година се провеждат партита в ирландските барове, като през 2006 година близо 50 хил. души са участвали в празненството. През 2014 година Москва посвещава цяла седмица на ирландската култура, а първият парад, проведен в руската столица, е през 1992 година. В Малайзия пък се провежда ежегоден бал посветен на Св. Патрик.

София също ще почете днешния празник като освети в зелено Националния дворец на културата, а международният кинофестивал София филм фест ще представи 3 ирландски филма.

Кои са най-често срещаните митове и забавни факти за този празник, можете да видите в галерията по-горе.

 
 
Коментарите са изключени за Забавни факти за деня на Св. Патрик